Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

EROĞLU: «ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ»

Από το ιστολόγιο http://www.trt.net.tr/
Ο Τουρκοκύπριος Πρόεδρος προειδοποίησε για ακόμη μια φορά τη Ρωμαίικη διοίκηση σχετικά με τις έρευνες πετρελαίου




  Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου Derviş Eroğlu δήλωσε ότι η επιμονή της ρωμαίικης πλευράς στο θέμα των ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία των συνομιλιών.
Ο Τουρκοκύπριος Πρόεδρος αφού σημείωσε ότι στο θέμα αυτό μεσολαβεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε «δυστυχώς η Ρωμαίικη πλευρά είναι μέλος της Κοινότητας. Επομένως μπορούν να δώσουν μόνο συμβουλές στα μέλη τους, δεν μπορούν να λάβουν αποφάσεις».
Ο Derviş Eroğlu μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Τουρκοκύπριος Πρόεδρος πριν την αναχώρηση του στις ΗΠΑ από την İstanbul προέβη σε σημαντικές δηλώσεις.
Αφού σημείωσε ότι οι πρωτοβουλίες για έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωμαίικης Διοίκησης της Νότιας Κύπρου προκαλούν ένταση στην περιοχή ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ δήλωσε «η μονόπλευρη κίνηση αυτή θα έχει επιπτώσεις στις συνομιλίες. Αυτό το διατύπωσα πολλές φορές στη ρωμαίικη πλευρά. Σε περίπτωση που δεν αναβάλλεται τις συνομιλίες και εμείς θα πάρουμε ορισμένα μέτρα. Και αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τις συνομιλίες».
Ο Τουρκοκύπριος Πρόεδρος επισήμανε ότι το θέμα παρακολουθεί από κοντά και η Ευρωπαϊκή Ένωση και είπε «Είχαμε μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον κύριο Φούλε. Μας ενημέρωσε σχετικά με τις εξελίξεις στη Μεσόγειο. Μας είπε ότι γνωρίζει τις θέσεις μας και για το λόγο αυτό στη τηλεφωνική συνομιλία που είχαν με τον Χριστόφια πρότεινε την αναβολή των ερευνών. Συμβούλεψε ότι σε περίπτωση που αναβληθούν οι εργασίες θα πάρουν καλύτερα αποτελέσματα από τις συνομιλίες. Αλλά όπως γνωρίζεται η Ρωμαίικη πλευρά είναι δυστυχώς μέλος της ΕΕ. Επομένως μπορούν μόνο να δώσουν συμβουλές στα μέλη τους. Δεν μπορούν να λάβουν αποφάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου