Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΤΩΝ ΟΘΩΜΑΝΩΝ…

Σχόλιο ιστολογίου μας : ΞΕΣΤΡΑΒΩΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ!!!
Από το ιστολόγιο http://tourkikanea.gr/

Εφ. Ταράφ 18-9-2011

Οι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους υπερηφανεύονται για την κοινότητα τους, για την φυλή τους, για την θρησκεία τους και την ιστορία τους.
Υπάρχουν όμως άνθρωποι που δεν έχουν ανάγκη να περηφανεύονται για την κοινότητα, για την φυλή, για την θρησκεία, και το παρελθόν τους, αλλά το αντίθετο οι κοινότητες, οι φυλές, και οι θρησκείες υπερηφανεύονται και στηρίζουν τέτοιους ανθρώπους.Ο Σέξπιρ δεν έχει ανάγκη να υπερηφανεύεται για τους Άγγλους, αλλά οι Άγγλοι είναι υπερήφανοι με τον Σέξπηρ.
Ο Βίκτωρ Ουγκώ, ο Τολστόι και ο Φόλκνερ δεν αισθάνονται την ανάγκη να είναι υπερήφανοι για μιαν χώρα.
………………………
Τον τελευταίο καιρό μεταξύ των πολιτικών μας κάποιοι υπερηφανεύονται σχετικά με τους Οθωμανούς. Με ποιο μέτρο υπερηφανεύονται για τους Οθωμανούς δεν μπορώ να ξέρω. Οι Οθωμανοί δεν ήταν και πολύ δημιουργική κοινωνία. Ζωγραφική δεν υπήρχε, θέατρο δεν υπήρχε, μυθιστόρημα δεν υπήρχε, αγάλματα δεν υπήρχαν, πολυφωνική μουσική δεν υπήρχε, επιστημονική δημιουργία δεν υπήρχε.

Υπήρχε ποίηση. Οι Οθωμανοί είχαν μια ισχυρή ποιητική φλέβα, αλλά ακόμη και εκείνην ήταν πολύ επηρεασμένη από την αραβική και μαροκινή φιλολογία και μάλιστα είχε δανειστεί και την γλώσσα της ποίησης.
Η δε αν μπορούμε να την πούμε ¨λαϊκή φιλολογία¨ ήταν ουσιαστικά μια φωνή ενάντια στους Οθωμανούς. Υπήρχε επίσης και η αρχιτεκτονική που στηριζόταν στους Αρμένιους και στους στρατολογηθέντες Αρμένιους.
Εάν ήταν δυνατόν θα ήθελα να ρωτήσω τους διοικούντες μας ¨για ποιο πράμα είστε υπερήφανοι για τους Οθωμανούς ;¨.
Μπορεί να ακουστεί λίγο ως προκατάληψη αλλά δεν πολυπιστεύω πως θα πούνε ότι ¨εμείς είμαστε υπερήφανοι για τα ποιήματα των Οθωμανών¨. Για την αρχιτεκτονική τους ; Θα ήταν παράξενο να περηφανεύονται για την αρχιτεκτονική μια κοινωνία που πετσόκοψε τους σχεδόν ασυναγώνιστους στην αρχιτεκτονική και στην τέχνη της πέτρας Αρμενίους. Γιατί λοιπόν υπερηφανεύονται για τους Οθωμανούς ;
Νομίζω πως τους αρέσει πως ¨ήταν μια μεγάλη αυτοκρατορία¨. Υπερηφανευόμενοι όμως με την Οθωμανική αυτοκρατορία, μάλλον δεν μπορούμε να την συγκρίνουμε με τις άλλες αυτοκρατορίες.
Γιατί ενώ η Αγγλική, η Ρωσική, η Γαλλική και η Αυστροουγγρικη αυτοκρατορία άφησαν πίσω τους ¨δημιουργικούς¨ κληρονόμους, η Οθωμανική άφησε πίσω της μια καχεκτική δημοκρατία, ανελεύθερη, λίγο δημιουργική, που μάλιστα τιμωρεί αυτούς τους λίγους δημιουργούς ;
Μερικοί ιστορικοί λένε πως καθώς επί Οθωμανών δεν υπήρξε φεουδαρχία, η απόλυτη εξουσία ανήκε στο παλάτι και όταν η ¨απόλυτη εξουσία¨ κατέρρευσε δεν άφησε πίσω της μια ελεύθερη και δημιουργική δομή.
Οι Οθωμανοί κέρδισαν πολλούς πολέμους. Διευρύνθηκαν με πολέμους. Αλλά ποτέ, ούτε ακόμη στην ¨περίοδο της ανόδου¨ για την οποία τόσο υπερηφανευόμαστε, δεν υπήρξε μια υγιής οικονομία.
Η Οθωμανική κοινωνία δεν μπόρεσε να παράγει μια οικονομική αξία
Άλματα στον τομέα της τεχνολογίας δεν έκανε, ακόμα και τα ευρήματα άλλων κοινωνιών άργησε να τα πάρει. Τον στρατό της δεν τον εκσυγχρόνισε, και μετά τον Σοκουλλού χάθηκε και η πειθαρχία . Κατά την τελευταία περίοδο οι γενίτσαροι είχαν μετατραπεί σε συμμορία που έκανε εκβιασμούς. Η διαφθορά μέσα στο παλάτι ήταν μεγάλη. Οι δωροδοκίες πολλές. Δεν ήξεραν περί προϋπολογισμού, τον πρώτο προϋπολογισμό τον έκανε ο Ταρχουντζού Αχμέτ Πασάς και τον εκτέλεσαν,
Οι πολιτικοί μας στα μέρη όπου πηγαίνουν τους αρέσει να καυχιούνται πως ¨κάποτε εδώ αυτά ανήκανε στους Οθωμανούς¨, εκεί όμως δεν τους θυμούνται για την καλοσύνη τους, σκότωσαν πολλούς ανθρώπους και κάθε αίτημα το αντιμετώπιζαν ως εξέγερση και προσπαθούσαν να το συνθλίψουν.
……………………

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου