Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Λιβύη: Σφοδρές συγκρούσεις στα τελευταία προπύργια του Καντάφι

Από το ιστολόγιο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2057856

Με αμείωτη σφοδρότητα συνεχίζονται οι μάχες στο μέτωπο της Σύρτης, περίπου 50 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, αλλά και στην Μπάνι Ουαλίντ, ένα από τα τελευταία προπύργια του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι.


Στο Μπάνι Ουαλίντ, 170 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τρίπολης, οι συγκρούσεις που είχαν σταματήσει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ξανάρχισαν το απόγευμα. Όπως υποστηρίζουν μαχητές του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, οι άνδρες του Καντάφι εκτοξεύουν πυραύλους Γκραντ εναντίον των θέσεών τους και τουλάχιστον επτά από αυτούς έχουν σκοτωθεί το τελευταίο διήμερο.
Στη Σύρτη οι εξεγερμένοι αντιμετωπίζουν ισχυρή αντίσταση αλλά υποστηρίζουν ότι έχουν καταφέρει να προωθηθούν. «Μας επιτίθενται με ρουκέτες αλλά απαντούμε και κερδίζουμε έδαφος», δήλωσε ένας από τους διοικητές τους, ο Μουστάφα μπεν Νταρντάφ.
Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι τουλάχιστον 12 άρματα και ανοιχτά φορτηγά με αντιεροπορικές συστοιχίες, στα οποία επιβαίνουν εκατοντάδες άνδρες, έχουν πάρει θέση στο ανατολικό μέτωπο της Σύρτης.

Ένας στρατιωτικός αξιωματούχος του νέου καθεστώτος, ο Αχμάντ Μπάνι, υποστήριξε ότι η κατάληψη του Μπάνι Ουαλίντ και της Σύρτης είναι θέμα «λίγων ημερών».

«Σε μερικές ημέρες η κατάσταση θα αλλάξει πλήρως στη Σύρτη και στην Μπάνι Ουαλίντ, που θα τεθούν υπό τον έλεγχό μας», διαβεβαίωσε σε συνέντευξη τύπου που έδωσε από την Τρίπολη.
Διευκρίνισε εξάλλου ότι στην Μπάνι Ουαλίντ το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην επίθεσή τους οι εξεγερμένοι είναι η φυσική γεωγραφία της όασης και το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί ελεύθεροι σκοπευτές που εμποδίζουν τη γρήγορη κατάληψη της περιοχής.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου