Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

"Η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να διαμαρτύρεται και να απειλεί"

Σχόλιο ίστολογίου μας : ......την γλύτωσες .....για την ώρα όμως.....
Από το ιστολόγιο http://www.nooz.gr/

Σκληρή απάντηση στις τουρκικές απειλές για τις έρευνες για το φυσικό αέριο έδωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας από το Λονδίνο, όπου βρίσκεται πριν μεταβεί στη Νέα Υόρκη.

"Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να διαμαρτύρεται και πολύ περισσότερο να απειλεί και να προκαλεί ένταση, λόγω των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας για εντοπισμό υδρογονανθράκων", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος επανέλαβε την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει να εργάζεται για την άσκηση "αυτονόητων κυριαρχικών δικαιωμάτων της", όπως η εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, πάντοτε στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.

Παράλληλα, κάλεσε την Τουρκία να αντιληφθεί επιτέλους ποιο είναι πραγματικά το συμφέρον της και να εργασθεί για την επίλυση του Κυπριακού και όχι να προκαλεί ένταση και "να λειτουργεί ως ταραξίας" στην περιοχή.

"Η Τουρκία δεν μπορεί να εκβιάζει και να θέλει να κρατά όμηρο ένα ανεξάρτητο κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε κατηγορώντας την Άγκυρα πως με την συμπεριφορά της, παραβιάζει κανόνες του διεθνούς δικαίου και γι΄ αυτό παραμένει διεθνώς εκτεθειμένη.

Αναφερόμενος στην πιθανότητα υπογραφής συμφωνιών της Τουρκίας με το ψευδοκράτος για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας, όπως διακήρυξε νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, τη χαρακτήρισε παράνομη, ενώ αναφέρθηκε στα οφέλη μιας ενωμένης Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Κύπρου, στο πλαίσιο της οποίας "θα συγκυβερνούν μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, θα εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της και οι δύο κοινότητες θα δρέπουν τους καρπούς που προκύπτουν. Αυτό είναι θέμα το οποίο έχουμε συμφωνήσει στις διαπραγματεύσεις".

Ο κ. Χριστόφιας υποστήριξε πως η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι μέσα από τη λύση ωφελείται και η ίδια, "με αποκατάσταση των σχέσεών της με την Κύπρο, σύναψη συμφωνιών, αλλά και με τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, μη εξαιρουμένου του τομέα της ενέργειας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου