Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Τουρκία: Απειλεί με πάγωμα σχέσεων την ΕΕ λόγω Κύπρου!

Από το ιστολόγιο http://www.defence-point.gr/news/?p=20091

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπεσίρ Αταλάι, προχώρησε σε νέες απειλές εις βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή τη φορά, με αφορμή την επικείμενη ανάληψη της προεδρίας της Ένωσης από την Κύπρο.
Η απειλή του, σε μορφή τελεσιγράφου, θέλει την Τουρκία να παγώνει τις σχέσεις της με την Ε.Ε. σε περίπτωση που η Κύπρος αναλάβει την ηγεσία στις αρχές του ερχόμενου έτους.



Μάλιστα, συνδέει το ζήτημα της ανάληψης της προεδρίας με την επιτυχία των συνομιλιών του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Ν. Έρογλου, θεωρώντας πως αν δεν είναι επιτυχείς, δε μπορεί η «νότια Κύπρος» να αναλάβει την εκ περιτροπής ηγεσία. Ο Μπεσίρ Αταλάυ τόνισε ότι αν δεν υπάρξει επίλυση του προβλήματος στην Κύπρο και η τελευταία αναλάβει την προεδρία, τότε θα υπάρξει κρίση μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε. και ξαφνικό πάγωμα των σχέσεων.
Προφανώς η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να βολιδοσκοπήσει και τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέτοντας συνεχώς νέες απειλές στο τραπέζι. Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ένωση είναι προβληματικές, καθώς οι ενταξιακές συνομιλίες δεν προχωρούν ουσιαστικά. Υπό αυτήν την έννοια, η Άγκυρα δεν έχει να χάσει κάτι παγώνοντας τις σχέσεις της με την Ε.Ε. και κερδίζει λίγο ή πολύ σε επικοινωνιακό επίπεδο μόνο, επιδεικνύοντας συμπεριφορά χώρας που δήθεν δε φοβάται να θυσιάσει ένα «μεγάλο στόχο», ο οποίος στην ουσία δεν υπάρχει.
Επιπλέον, δεν ανέφερε, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, το πως θα παγώσει τις σχέσεις της με την Ε.Ε. Θα είναι πλήρες πάγωμα, σε όλους τους τομείς ή ανάκληση διπλωματών της και συνέχιση των εμπορικών σχέσεων και των χρημάτων που παίρνει;
Το μόνο που θα μπορούσε να κάνει η Τουρκία είναι να πιέσει τις ευρωπαϊκές χώρες μόνο σε διμερές επίπεδο αν κι αυτό είναι αμφίβολο αν θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα. Πάντως, όσο πλησιάζει η ημερομηνία που η Κύπρος θα αναλάβει την προεδρία της Ένωσης, είναι πολύ πιθανό η Άγκυρα να κλιμακώσει τις απειλές της, αν και πιο πιθανό θεωρούμε το ενδεχόμενο να ασκήσει πιέσεις στην Κύπρο μέσω ΗΠΑ, Βρετανίας και ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου