Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

FT: Τα 5 σενάρια για την επόμενη ημέρα των ΗΠΑ

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Η εφημερίδα Financial Times σε άρθρο της αναφέρεται στην έκθεση της Citigroup για το χρέος των ΗΠΑ. Η τράπεζα εκτιμά ότι το αδιέξοδο για το όριο δανεισμού είναι ουσιαστικά κωμωδία συγκρινόμενο με την τραγωδία που ενδεχομένως να ακολουθήσει.
Σύμφωνα με την Citigroup πέντε είναι τα σενάρια που διατυπώνονται για τις ΗΠΑ.  Παράλληλα οι συντάκτες της έκθεσης θεωρούν ότι η υποβάθμιση της χώρας είναι σχεδόν βέβαιη.
Τα πέντε σενάρια είναι:



Σενάριο 1 (ποσοστό πιθανότητας 60%): Το όριο ομοσπονδιακού δανεισμού αυξάνεται εγκαίρως. Ακολουθεί συμφωνία για μικρό πακέτο δημοσιονομικής προσαρμογής. Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση υποβαθμίζεται σε ΑΑ.
Σενάριο 2 (ποσοστό πιθανότητας 33%): Το όριο ομοσπονδιακού δανεισμού αυξάνεται εγκαίρως. Ακολουθεί συμφωνία για δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία όμως, μεταθέτει για αργότερα τις σημαντικότερες κινήσεις και δεν θεωρείται αξιόπιστη. Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ υποβαθμίζεται σε ΑΑ, αλλά όχι άμεσα.
Σενάριο 3 (ποσοστό πιθανότητας 5%): Το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού δεν αυξάνεται εγκαίρως και οι ΗΠΑ κηρύσσουν στάση πληρωμών.
Σενάριο 4 (ποσοστό πιθανότητας 1%): Το όριο ομοσπονδιακού δανεισμού αυξάνεται εγκαίρως. Υπάρχει συμφωνία για μεγάλο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, με εμπροσθοβαρείς κινήσεις. Δεν υποβαθμίζεται η πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ.
Σενάριο 5 (ποσοστό πιθανότητας 1%): Το όριο ομοσπονδιακού δανεισμού των ΗΠΑ αυξάνεται εγκαίρως. Υπάρχει συμφωνία για μεγάλο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, με εμπροσθοβαρείς κινήσεις το οποίο χαρακτηρίζεται αξιόπιστο. Δεν υπάρχει υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγηση των ΗΠΑ.
Οι συντάκτες της έκθεσης Buiter και Rahbari υποστηρίζουν πως ενώ ο κίνδυνος τεχνικού χρεοστασίου είναι εξαιρετικά μικρός, το ενδεχόμενο υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επώδυνο.
«Οι συνέπειες μίας υποβάθμισης πιθανότατα θα είναι σαφώς λιγότερο καταστροφικές από εκείνες μία στάσης πληρωμών. Θα είναι όμως, ουσιαστικές και θα περιλαμβάνουν την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης για το αμερικανικό Δημόσιο, για πολλές εταιρείες που σχετίζονται με το αμερικανικό δημόσιο αλλά και ιδιωτικές εταιρείες. Παράλληλα η υποβάθμιση, θα μειώσει επίσης περαιτέρω την εμπιστοσύνη στο αμερικανικό δολάριο ως νόμισμα συναλλαγματικών αποθεμάτων και τα Treasuries των ΗΠΑ ως διεθνή τοποθέτηση χωρίς κίνδυνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου