Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Αποκλείει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ Άμεσες κυρώσεις με παρακράτηση πόρων προτείνει ο Σόιμπλε για δημοσιονομική «απειθαρχία»

Από το ιστολόγιο http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4646323
Επιβολή άμεσων κυρώσεων, όπως παρακράτηση κοινοτικών πόρων, στις χώρες της Ευρωζώνης που υπερβαίνουν τα όρια για το έλλειμμα και το χρέος προτείνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine.

«Θα μπορούσαμε άμεσα να μπλοκάρουμε την καταβολή ευρωπαϊκών πόρων στις χώρες» που ξεπερνούν το όριο του δημόσιου χρέους που ορίζεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας, δήλωσε ο Σόιμπλε. «Δεν θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι η κατάσταση να παρεκτραπεί» πρόσθεσε.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο Σόιμπλε απέρριψε ξανά την ιδέα της εξόδου της χώρας -η οποιασδήποτε άλλης- από την Ευρωζώνη: «Η ζώνη του ευρώ θα δεχόταν ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στην αξιοπιστία της αν ένα από τα μέλη της εγκατέλειπε τη νομισματική ένωση» υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός.

«Δεν θα ήθελα καν να φανταστώ τι θα γινόταν αν οι αγορές καταλάβαιναν ότι μπορούν να διώξουν μία χώρα από την ευρωζώνη» επεσήμανε ο Σόιμπλε.

Υπερασπιζόμενος τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, τονίζει στους εσωτερικούς επικριτές του και τη γερμανική κοινή γνώμη πως οι αποφάσεις «δεν δίνουν λευκή επιταγή» στην ΕΕ να αγοράζει ομολόγα χωρών που βρίσκονται σε πίεση ούτε ανοίγει το δρόμο για «συλλογικοποίηση» του πιστωτικού ρίσκου ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

«Δεν εξίσώνουμε έμμεσα τα κρατικά επιτόκια δανεισμού, δεν κάνουμε το πιστωτικό ρίσκο συλλογικό στην Ευρωζώνη» τόνισε, λέγοντας πως η Σύνοδος «δημιούργησε αποτελεσματικούς μηχανισμούς απέναντι στην κρίση, τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου