Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Εκτός μάχης η ΙταλίαΈρχεται τσουνάμι, ψυχοβγάλτης και η επόμενη δόση

Από το ιστολόγιο http://www.elzoni.gr/html/ent/072/ent.12072.asp

Το θέατρο συνεχίζεται στη χώρα που λέγεται Ελλάς και περιμένει να ζήσει από τα έσοδα των δύο πιο τουριστικών μηνών του χρόνου.

Χρειάσθηκε να φθάσουμε στο τέλος του Ιουλίου, για να υπάρξει μια μονομερής παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο οποίος, επισκεπτόμενος την Άρτα, απηύθυνε χθες έκκληση προς τους οδηγούς ταξί, μιλώντας για «απελευθέρωση με συγκεκριμένα κριτήρια».

Λίγες ώρες μετά την – όπως ήταν αναμενόμενο – άκαρπη συνάντηση με τον υπουργό, αφού είχε ανακοινωθεί η συνέχιση της απεργίας και αφού ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Σαμαράς είχε ζητήσει την πρωθυπουργική παρέμβαση – ο κ. Παπανδρέου αποφάσισε να μιλήσει για το ζέον θέμα, χωρίς, όμως, μέχρι στιγμής να έχει ζητήσει από τον υπουργό του να κάνει ένα βήμα πίσω.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που βρισκόμαστε στη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων, δηλαδή σε κατάσταση αναδιάρθρωσης του χρέους, δηλαδή σε κατάσταση χρεοκοπίας.

Και μάλιστα, την ώρα που το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον δεν ευνοεί την Ελλάδα.

Στις ΗΠΑ δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για την κρίση χρέους, η Ισπανία απειλήθηκε με υποβάθμιση – άρα θα συμβεί άμεσα – και ο Θαπατέρο προκήρυξε πρόωρες εκλογές, βλέποντας την λαίλαπα να πλησιάζει.

Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και πως τελικά τα χρήματα των δανείων πέφτουν σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο – κι’ ας μας λέει ο κ. Βενιζέλος ότι μπήκε πάτος στο βαρέλι.

Και όχι μόνο αυτό. Η Ιταλία βρίσκεται επί ξηρού ακμής και χθες ανακοινώθηκε πως δεν είναι βέβαιο ότι θα κατορθώσει η Ρώμη να καταβάλει την συμμετοχή της στην επόμενη δόση του ελληνικού δανείου, λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους δανεισμού της.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ’ς, την Πέμπτη έγινε τηλεδιάσκεψη αξιωματούχων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, στη διάρκεια της οποίας η Ιταλία είπε πως ίσως χρειαστεί να κάνει χρήση της ρήτρας «εξαίρεσης» τον Σεπτέμβριο, εάν τα επιτόκια δανεισμού της χώρας ξεπεράσουν αυτά των ελληνικών δανείων – κάτι που προβλέπεται από το σχέδιο διάσωσης υπερχρεωμένων χωρών.

Με λίγα λόγια, και πάλι δεν έχουμε σωθεί. Και η επόμενη δόση – παρά την ψήφιση του Μεσοπροθέσμου, παρά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου και παρά την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων – παραμένει… ψυχοβγάλτης.

Χθες, ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Γκι Σίλερ, είπε πως η επόμενη δόση θα εκταμιευθεί μέσω διμερών δανείων, διότι κάποια εθνικά κοινοβούλια δεν θα προλάβουν να εγκρίνουν εγκαίρως τις νέες εξουσίες προς τον νέο μηχανισμό στήριξης.

Και, βέβαια, υπήρξε ένα ακόμη «αλλά». Ο κ. Σίλερ είπε επίσης πως η Ελλάδα θα λάβει τον Σεπτέμβριο τη νέα δόση των 8 δις ευρώ, «υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εκπληρώσει τους συμφωνηθέντες στόχους».

Είπε επίσης ότι η τρόικα θα παραδώσει τη νέα της έκθεση στις αρχές του Σεπτεμβρίου και με βάση αυτή θα αποφασιστεί η επόμενη εκταμίευση.

Ως γνωστόν, η τρόικα έχει ξαναπιάσει δουλειά στην Αθήνα, καταφθάνοντας νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Ως γνωστόν επίσης, η τρόικα διερωτάται για ποιο λόγο έχει δημιουργηθεί το πρόβλημα με τα ταξί.

Και, ως γνωστόν, θα φθάσουμε πάλι στο παραπέντε και με την ψυχή στο στόμα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου