Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Τουρκία: Αγωνία για τη συνεδρίαση στρατηγών και πολιτικών αύριο…

Από το ιστολόγιο http://www.defence-point.gr/news/?p=16403

Τη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσει στην Τουρκία το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, με σκοπό να επιλέξει τη νέα ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, μετά τις παραιτήσεις των επικεφαλής των κλάδων και του αρχηγού του γενικού Επιτελείου.
Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχει και η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, οπότε εκεί θα κριθεί εάν θα πέσουν οι τόνοι και θα αποκατασταθεί κάποια επίπλαστη ενδεχομένως ομαλότητα, ή το σίριαλ θα συνεχιστεί με απρόβλεπτη συνέχεια και κατάληξη.
Ήδη, ο επικεφαλής της Στρατοχωροφυλακής, στρατηγός Νεζντέτ Οζέλ, κατέλαβε τη θέση του αρχηγού των χερσαίων δυνάμεων, καθώς θα πρέπει να παραμείνει στη θέση για ένα 24ωρο τουλάχιστον, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να καταλάβει τη θέση του αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.



Όποιοι και να επιλεγούν, το ερώτημα παραμένει εάν υπάρχει δεύτερο μέρος στην οργανωμένη αντίδραση των στρατηγών στον πρωθυπουργό Ερντογάν. Δηλαδή, να υφίσταται μια ευρύτερη συνεννόηση στο πλαίσιο του στρατεύματος και να ακολουθήσουν κι άλλες παραιτήσεις, αυτή τη φορά των αξιωματικών που θα επιλεγούν να αντικαταστήσουν αυτούς που αποχώρησαν.
Σημαντικό στοιχείο είναι ότι πέραν του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Κοσανέρ, οι υπόλοιποι έτσι κι αλλιώς θα αποχωρούσαν από τη θέση τους, οπότε η ενέργεια της παραίτησής τους είχε πολιτική και συμβολική σημασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου