Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Ιταλία: Κατηγορίες Πρόντι κατά της Γερμανίας

Από το ιστολόγιο http://www.capital.gr/News.asp?id=1251439

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι κατηγορεί τη Γερμανία για "εγωισμό" με αφορμή τη μαζική πώληση ιταλικών κρατικών ομολόγων από την Deutsche Bank.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται το Σάββατο στην εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο ο Πρόντι καλεί την ιταλική κυβέρνηση να αντιδράσει τονίζοντας ότι η οικονομική κατάσταση της Ιταλίας είναι πολύ πιο στέρεη από αυτή της Ισπανίας.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό τα αυξημένα επιτόκια με τα οποία είναι υποχρεωμένη να δανείζεται η Ιταλία από τις αγορές καθιστούν "μάταια" τα μέτρα λιτότητας που ενέκρινε στα μέσα Ιουλίου το ιταλικό κοινοβούλιο.

"Πρέπει να αντιδράσουμε απέναντι στο γερμανικό εγωισμό", γράφει ο Πρόντι αναφερόμενος στα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα από την εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, σύμφωνα με τα οποία η Deutsche Bank πούλησε σχεδόν το σύνολο των ιταλικών ομολόγων που κατείχε έναντι 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η απόφαση αυτή συνιστά για τους επενδυτές "μια εντυπωσιακή ένδειξη έλλειψης εμπιστοσύνης", σημειώνει ο Πρόντι που πιέζει την ιταλική κυβέρνηση να διαμαρτυρηθεί στο Βερολίνο για αυτή τη μαζική πώληση.

Ο Πρόντι επισημαίνει τις σημαντικές διαφορές που υφίστανται, όπως λέει, μεταξύ Ιταλίας και Ισπανίας μολονότι και οι δύο χώρες δέχονται ασφυκτικές πιέσεις από τις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες. Όπως σημειώνει, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας είναι υψηλότερο, το τραπεζικό σύστημά της πιο αδύναμο και το ποσοστό της ανεργίας μεγαλύτερο σε σχέση με το ιταλικό.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου