Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Financial Times: Ποτέ μην ξεκινάς ένα πόλεμο αν δεν ξέρεις να τον λήξεις!

Από το ιστολόγιο http://gdailynews.wordpress.com/


Οι Σαουδάραβες με τους Ιρανούς διαφωνούν σε πολλά, ωστόσο και οι δύο πλευρές αντιπαθούν τον Καντάφι. Αν εξαιρέσουμε τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, καμία από τις χώρες της Διεθνής Παγκόσμιας Κοινότητας ουσιαστικά δεν συμπαθεί τον Καντάφι. Το πρόβλημα όμως είναι πως αποδεικνύεται ιδιαίτερα “ανθεκτικός” στις επιθέσεις που δέχεται. Η αντιπολίτευση στη Λιβύη, ή αλλιώς και αντικαθεστωτικοί δεν έχουν σημειώσει κάποια σοβαρή επιτυχία. Απεναντίας δολοφονήθηκε μόλις προχθές και ο στρατιωτικός τους ηγέτης, Abdel Fattah Younis, ο οποίος αποστάτησε από τον Καντάφι το περασμένο Φεβρουάριο.



Άξιος προσοχής και συζήτησης ήταν ο τρόπος με την οποίο η Δύση αποφάσισε να κηρύξει πόλεμο εναντίον του Καντάφι. Η Δύση με χαρακτηριστική ευκολία δεν δίστασε να ξεκινήσει τους εναέριους βομβαρδισμούς ενάντια στο καθεστώς Καντάφι, ενώ αυτοί που κράτησαν αποστάσεις στη συγκεκριμένη απόφαση ήταν ελάχιστοι. Σήμερα, ο Μπάρακ Ομπάμα όπως και οι λοιποί Δυτικοί ηγέτες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά την απόφασή τους σχετικά με τις επιχειρήσεις στη Λιβύη. Ο καιρός περνάει και πέρα των χρηματοδοτήσεων ορισμένοι αναλυτές διαβλέπουν πως η Δύση βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Αυτό που μένει στη Δύση να κάνει είναι, ή να συνεχίσει με την ίδια τακτική που ωστόσο μέχρι σήμερα δεν αποδίδει ή να περάσει πια σε χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις που εμπεριέχουν ρίσκο. Για το ηθικό της ιστορίας, οι συμμετέχοντες στην επιλογή απόφασης πολέμου κατά του Καντάφι πρέπει να αντιληφθούν πως όσο υπάρχει έλλειψη διεθνούς αντίστασης, υπάρχει και ο κίνδυνος απόφασης τέτοιων επιπόλαιων αποφάσεων, που εμπεριέχουν το κίνδυνο να ξεκινάς ναι μεν το πόλεμο αλλά να μην γνωρίζεις δε, και το πως μετά θα τον λήξεις.
GEOPOLITICS & DAILY NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου