Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Ραγδαίες μετοχικές και επιχειρηματικές εξελίξεις με επίκεντρο την Proton bank – Τα σχέδια του επενδυτικού fund με εμπλοκή Μηλιάκου - Η κυβέρνηση θέλει συγχωνεύσεις μικρών τραπεζών

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

     Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον χώρο των μικρών τραπεζών με την Proton bank να βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω των διοικητικών αλλαγών που σημειώθηκαν και των μετοχικών ανατροπών που επίκεινται.
Οι πρόσφατες διοικητικές αλλαγές στην Proton bank με την έλευση του Γ Τανισκίδη αποτελούν μόνο την αρχή των ευρύτερων εξελίξεων….


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ενδιαφέρον εδώ και εύλογο διάστημα έχει εκδηλώσει επιχειρηματικό fund με πάνω από 400 εκατ ευρώ κεφάλαια το οποίο αποτελείται από ελληνοαμερικανούς  γιατρούς.
Στο σχήμα αυτό έχει εμπλακεί και ο Δημήτρης Μηλιάκος ο πρώην διοικητής της ΑΤΕ Bank.
Όσο όμως συνομιλούσε το επενδυτικό fund με τον Λ Λαυρεντιάδη τον βασικό μέτοχο της Proton bank ο οποίος θέλει να αποχωρήσει από την Proton bank ταυτόχρονα διεξάγονταν παράλληλες συνομιλίες με την Attica bank. Διαμεσολαβητικό ρόλο στις επαφές Λαυρεντιάδη και Attica bank διαδραματίζει ο Τρύφων Κολλίντζας ο οποίος μάλιστα έχει ενημερώσει την Proton bank για τα σχέδια του βασικού μετόχου. 

Πριν μικρό χρονικό διάστημα πραγματοποιείται μια συνάντηση μεταξύ Λαυρεντιάδη και του Fund των γιατρών με στόχο να διαπιστωθεί αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία.
Στην συνάντηση αυτή δεν προέκυψε συμφωνία.
Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση επιδίωκε να προχωρήσουν τα deals στις μικρές τράπεζες καθώς προωθεί ένα σχέδιο συγχώνευσης των μικρών τραπεζών σε ένα σχήμα ή στην εξαγορά τους από μεγαλύτερη τράπεζα.
Η πώληση των μικρότερων τραπεζών σε μια μεγαλύτερη τράπεζα θα προσδώσει…κεφάλαια….
Και ενώ αναμενόταν να υπάρξει εξέλιξη στην Proton bank από το fund στο οποίο εμπλέκεται ο Δ Μηλιάκος αναγνωρισμένου κύρους και αποδοχής από την ΤτΕ η Κεντρική Τράπεζα στέλνει μια 20σέλδη επιστολή θέτοντας ορισμένες παραμέτρους  στην Proton bank.
Πλέον οι εξελίξεις περνάνε στην ΤτΕ η οποία θα αξιολογήσει ποιο είναι το ιδανικό σχήμα για την Proton bank.
Η πρόταση του fund με Μηλιάκο διαθέτει κεφάλαια, θα φέρει καταθέσεις και το κυριότερο διασφαλίζει την εξυγίανση της τράπεζας.
Η Attica bank διαθέτει κεφάλαια αλλά δεν είναι βέβαιο ότι αποτελεί την ιδανική λύση.
Μια παράμετρο σημαντική το fund με τον Μηλιάκο δεσμεύονται να προχωρήσουν σε μια αύξηση κεφαλαίου 50 εκατ να συμμετάσχουν και να καλύψουν τυχόν αδιάθετα. Η αύξηση κεφαλαίου πιθανότατα να πραγματοποιηθεί στα 0,85 ευρώ.
Εξελίξεις καταγράφονται και στην FBBank η ΑΤΕ πουλάει το 40% που ελέγχει ενώ η τράπεζα προχωράει σε αμκ 40 εκατ ευρώ.
Εξελίξεις και στην Millennium bank καθώς ανακοινώθηκε ότι η τράπεζα αναζητά στρατηγικό σύμμαχο εξέλιξη που έχει αναφέρει το www.bankingnews.gr πολύ έγκαιρα.
Ωστόσο θα πρέπει να αναφερθεί ότι όσοι εμπλέκουν την παρουσία του Γ Τανισκίδη στην Proton bank ο οποίος ανέλαβε νέος διευθύνων σύμβουλος με την προηγούμενη του παρουσία στην Millennium bank και προβλέπουν deals μεταξύ των 2 τραπεζών τους διαφεύγει το εξής και η Proton πωλείται και η Millennium bank.
Ως εκ τούτου δύσκολα θα μπορούσε να υλοποιηθεί ένα τέτοιο εγχείρημα.
Ωστόσο το μείζον θέμα είναι τι θέλει η κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση θα ήθελε να υπάρξει συγκέντρωση μικρών τραπεζών σε ένα μεγαλύτερο σχήμα δηλαδή ορισμένες μικρές τράπεζες να συγχωνευθούν.
Παρασκηνιακώς έχει κυκλοφορήσει και ένα σενάριο το οποίο δεν είναι βέβαιο ότι έχει βάση αλλά υποστηρίζεται από ορισμένους κύκλους.
Δηλαδή μεγάλες τράπεζες να αγοράσουν μικρότερες με βασικό στόχο να απορροφήσουν τα προβλήματα…και τα κεφάλαια τους.
Ωστόσο το ρίσκο των απορροφήσεων τέτοιας κλίμακας μάλλον ενέχει κινδύνους για τον εξαγοράζοντα και τις αποτιμήσεις….

Τα οικονομικά μεγέθη των μικρών τραπεζών
Ποσά σε δις ευρώ
Τράπεζες
Ενεργητικό
Δάνεια
Καταθέσεις
Κεφάλαια
Attica bank
4,6
3,61
3,14
0,521
Proton bank
3,8
2
1,85
0,352
Millennium
6,858
4,99
3,122
0,372
Probank
3,804
2,7
2,94
0,328
FBBank
1,849
1,44
1,34
0,167
Σύνολο
20,911
14,73
12,392
1,740
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου