Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Γαλλία- Ιταλία: Οι νέες "απειλές" της ευρωζώνης

Από το ιστολόγιο http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=26249&categories_id=69

Με νέους και μεγαλύτερους κινδύνους βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη η ευρωζώνη. Η Ελλάδα δεν...  
Γαλλία- Ιταλία: Οι νέες απειλές της ευρωζώνης
έχει αποφύγει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, παρά το δεύτερο πακέτο στήριξης, η ανησυχία για τα οικονομικά της Ιταλίας εντείνεται και οι προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το δημόσιο χρέος της Γαλλίας δίνουν τροφή για νέα απαισιόδοξα σενάρια σχετικά με το μέλλον της ευρωζώνης...




Γαλλία


Το ΔΝΤ προειδοποιεί το Παρίσι για το ενδεχόμενο αποτυχίας των οικονομικών μέτρων και θέτει εν αμφιβόλω τις γαλλικές προγνώσεις ανάπτυξης της οικονομίας.


Η αύξηση-έκπληξη της ανεργίας τον Ιούνιο, που μεταφράζεται σε 33.600 νέους ανέργους, σηματοδοτεί τη σημαντικότερη αύξηση της ανεργίας από το 2009 αναιρώντας την ελπιδοφόρα μείωση που είχε παρατηρηθεί τον Ιανουάριο.



Το ΔΝΤ με έκθεσή του, ζητά μια νέα επιπλέον προσπάθεια της τάξεως των 16 δισ. ευρώ προκειμένου το έλλειμμα της χώρας να μπορέσει να φθάσει το 3% το 2013. Διαφορετικά ο στόχος αυτός θα μετατεθεί για το 2014.



Το Ταμείο εκτιμά ακόμα ότι ενδεχομένως το Παρίσι να απωλέσει την εξαιρετική αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας και να αναγκαστεί να πληρώσει μεγαλύτερο τίμημα για νέα δάνεια. Για το λόγο αυτό το ΔΝΤ προτρέπει τη Γαλλία να καταβάλλει περαιτέρω προσπάθειες εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών της.





Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση Σαρκοζί δεν αποκλείει ακόμα και την επιβολή φόρου για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Από την άλλη πλευρά ωστόσο ο Γάλος πρόεδρος θέλει να αποφύγει αντιλαϊκά μέτρα εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2013.


Ιταλία


Παρά το νέο πακέτο μέτρων για την οικονομία η κατάσταση στην Ιταλία παραμένει τεταμένη. Τα δεκαετή ομολόγα του ιταλικού δημοσίου που μόλις πριν ένα μήνα πωλούνταν με επιτόκιο 4,94% έφθασαν να πωλούνται με επιτόκιο 5,77%, σύμφωνα με την ιταλική κεντρική τράπεζα.


Το αυξανόμενο κόστος δανεισμού θέτει σε κίνδυνο και τη συμβολή της Ιταλίας στην οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Σε περίπτωση που η Ιταλία αναγκαστεί να πληρώσει υψηλότερό επιτόκιο για νέες πιστώσεις από εκείνο που λαμβάνει από το δανεισμό της Ελλάδας, ενδέχεται να μην καταβάλει το μερίδιό της στην επόμενη δόση του δανείου προς τη χώρα μας το Σεπτέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου