Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Τι προσδοκά το Πεκίνο από την αναζωπύρωση του φλερτ με την Αθήνα

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Οι πληροφορίες για συμμετοχή της Κίνας στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας αναζωπυρώθηκαν χθες μετά και τις δηλώσεις αξιωματούχου του ΥΠΟΙΚ της Ελλάδας στο Reuters, σύμφωνα με τις οποίες η Κίνα θα μπορούσε να παρέχει δάνεια στην Ελλάδα για να χρηματοδοτήσει την επαναγορά ελληνικών ομολόγων.
Το σενάριο αυτό τροφοδότησε και ο υπουργός Οικονομικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος και φωτογράφησε την Κίνα ως τον τρίτο πυλώνα για την επαναγορά χρέους από την δευτερογενή αγορά.



Στην νέα συμφωνία για την Ελλάδα υπάρχει πρόβλεψη να συσταθεί fund μέσω του οποίου η Ελλάδα θα μπορούσε να δανειστεί χρήματα για την επαναγορά Ελληνικού χρέους, ενώ στην νέα δανειακή σύμβαση δεν θα υπάρχει ουδεμία περιοριστική αναφορά για την δανειοδότηση της χώρας μας από τρίτες χώρες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Η εφημερίδα «ΙΣΟΤΙΜΙΑ» σε σημερινό της ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι σχετικές συζητήσεις προκειμένου το Πεκίνο να χρηματοδοτήσει την επαναγορά, απευθείας από την Ελλάδα, ομολόγων της, μέσω χαμηλότοκου δανείου, έχουν ήδη προχωρήσει.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι Κινέζοι φέρονται να αποδέχονται και λύση που θα περιλαμβάνει την συμμετοχή τους με τα τρία τέταρτα της αξίας των ομολόγων που λήγουν μέχρι το 2020 και δεν συμμετέχουν στο Rollover.
H επαναγορά θα γίνει από την δευτερογενή αγορά στην οποία τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται με discount 40 -50% και σε ποσοστό ¾. Το υπόλοιπο θα αγοραστεί από τους ίδιους τους Κινέζους.
Τι προσδοκά η Κίνα από την συμμετοχή της
Η εφημερίδα αναφέρει ότι στα ενδιαφέροντα των Κινέζων βρίσκονται: H επέκταση της σύμβασης στο λιμάνι του Πειραιά, το Θριάσιο, η πρόσβαση στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο τουρισμός και η αγορά της ΣΕΚΑΠ, την οποία πουλάει η ATEbanhk από το κινεζικό μονοπώλιο τσιγάρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου