Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Πως βλέπει ο τ/κ τύπος την έναρξη των ερευνών για το ΑΟΖ της Κύπρου

Από το ιστολόγιο http://www.onlycy.com/


FUSIKO AERIO GEWMETRHSH 300x192 Πως βλέπει ο τ/κ τύπος την έναρξη των ερευνών για το ΑΟΖ της Κύπρου
Το σύνολο του σημερινού τουρκοκυπριακού Τύπου αναφέρεται στην έναρξη των ερευνών φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η «Κίπρις» αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στο θέμα και έχει τίτλο «Περίοδος κρίσης» ενώ γράφει ότι παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας η «ε/κ διοίκηση» – όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία – άρχισε χθες επίσημα τις γεωτρήσεις.



Αναφέρεται ακόμη και στην αντίδραση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν, ο οποίος είπε ότι και οι Τούρκοι θα αρχίσουν έρευνες την επόμενη εβδομάδα και ότι έχουν ήδη κάνει το πρώτο βήμα με το ψευδοκράτος και ότι οι έρευνές τους θα διεξαχθούν στη «δική τους ΑΟΖ», κατά την έκφρασή του.
Η εφημερίδα δημοσιεύει τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι έρευνες δεν συνάδουν με το διεθνές Δίκαιο και τις χαρακτήρισε πολιτική προβοκάτσια.
Η «Γενί Ντουζέν» αναφέρεται στις έρευνες και έχει τίτλο «Άρχισε η γεώτρηση».
Σύμφωνα με την εφημερίδα πρόκειται για 3, 5 τρις εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αεριού και 1,7 δις βαρέλια πετρελαίου.
Η «Αφρίκα» γράφει στο σχετικό δημοσίευμα ότι η γεώτρηση ήταν το σημαντικότερο γεγονός από το 1974 μέχρι σήμερα, ότι μετά από εντολή των ΗΠΑ η Τουρκία έπαυσε να απειλεί με πόλεμο και ότι όπως δήλωσε ο κ. Ερντογάν από την επόμενη εβδομάδα ίσως αρχίσουν έρευνες της Τουρκίας στα «χωρικά ύδατα» του ψευδοκράτους.
Γράφει ακόμη ότι το ετήσιο μερίδιο των Τ/κ από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θα είναι 6 δις δολάρια, κονδύλι που ισοδυναμεί με τα ποσά τα οποία θα εμβάσει η Τουρκία σε 10 χρόνια.
Η «Αφρίκα» έχει τίτλο «Δεν πέρασαν οι παληκαρισμοί» ενώ η «Σταρ» τιτλοφορεί το δημοσίευμά της «Γεώτρηση υπό την προστασία του Ισραήλ» και γράφει ότι η γεώτρηση γίνεται υπό την προστασία των κατασκοπευτικών αεροσκαφών και του στόλου του Ισραήλ.
Τίτλος της «Χαλίν Σεσί» είναι «Αμοιβαίες γεωτρήσεις στη Μεσόγειο» ενώ η εθνικιστική «Βολκάν» γράφει ότι η ε/κ πλευρά παίζει με τη φωτιά και αναφέρεται στις πτήσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών του Ισραήλ στο χώρο όπου βρίσκεται η πλατφόρμα «Ομηρος» καθώς και στην παρουσία σκαφών του στόλου του Ισραήλ ανατολικά της πλατφόρμας.
Με τίτλο «Αντίποινα» η εφημερίδα «Γκιουνές» αναφέρεται στις δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού Ιρσέν Κιουτσιουκ για τις έρευνες φυσικού αερίου, κατά την επίσκεψή του σε φεστιβάλ χαρουπιού στην κατεχόμενη Ακανθού.
Ο Κιουτσιούκ ισχυρίστηκε ότι όσα δικαιώματα έχουν οι Ε/κ στο θαλάσσιο χώρο τόσα έχουν και οι Τ/κ και είπε ότι είναι «λάθος» η ενέργεια των Ε/κ για έρευνες σε μια περίοδο που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.
Η «Χαμπερντάρ» δημοσιεύει συνέντευξη με τον Αρτάμ Ντιρέν, ο οποίος το 1974 εργάζονταν στην εταιρεία Shell Κύπρου.
Όπως είπε ο Ντιρέν το Φεβρουάριο του 1974 στελέχη της Shell, σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Χίλτον δήλωσαν ότι το καταλληλότερο σημείο για γεωτρήσεις στο νησί είναι η περιοχή Πλατανισσού, στην Καρπασία, και ότι η εταιρία θα άρχιζε τις γεωτρήσεις τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο του 1974 .
Ο Ντιρέν ισχυρίζεται ότι στα ανοικτά της Πλατανισσού υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου