Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

«ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ», ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κατήγγειλε την Τουρκία στον Μπαν

Από το ιστολόγιο http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=211939&-V=articles

Τις δυσκολίες που υπάρχουν στη διαπραγματευτική διαδικασία του Κυπριακού εξαιτίας των υπαναχωρήσεων εκ μέρους της τουρκικής πλευράς από συμφωνηθέντα με τον προκάτοχο του Ντερβίς Ερογλου, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στην 20λεπτη συνάντηση που είχε με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν χθες αργά το βράδυ στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.



Η συνομιλία χαρακτηρίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «ευχάριστη», καθώς όπως είπε οι συναντήσεις του με το Γενικό Γραμματέα «έχουν χαρακτηριστικό γνώρισμα την αλληλοκατανόηση».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η εκτίμηση που έκανε για την πορεία των εντατικών συνομιλιών «δεν είναι και η πιο ευχάριστη, διότι έχουμε στοιχεία οπισθοδρόμησης» και αποκάλυψε ότι το ζήτημα αυτό θα εγείρει και στην προσφώνησή του προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως αυτό προκαλεί προβληματισμό και στο ερώτημα αν υπάρχει κάποια αλλαγή στα σχέδια του Γενικού Γραμματέα για να καλέσει τους ηγέτες στη Νέα Υόρκη στα τέλη Οκτωβρίου, σημείωσε ότι «έχουμε χρόνο μέχρι τον Οκτώβριο για να έχουμε την ελπίδα ότι κάποιοι θα αλλάξουν στάση και να έχουμε περισσότερες συγκλίσεις».

Διευκρίνισε πως μέχρι τώρα οι συγκλίσεις είναι σε δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα, ενώ υπάρχουν και αποκλίσεις από συγκλίσεις που είχαμε προηγούμενα που είναι πολύ σοβαρές.

«Κατά συνέπεια επιφυλασσόμεθα ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα γίνουν αρκετές ακόμα συναντήσεις στα πλαίσια των εντατικών συνομιλιών, με την ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει στη συμπεριφορά της Τουρκίας. Αυτό νομίζω ότι μπορεί και ο Γενικός Γραμματέας να το σημειώσει στις συναντήσεις του με την τουρκική ηγεσία και με τον κ. Έρογλου».

Ο κ. Χρστόφιας υποστήριξε ότι ο Γενικός Γραμματέας έδειξε ενδιαφέρον για να παρέμβει με στόχο, αν είναι δυνατόν, τη διόρθωση συμπεριφορών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως ήγειρε στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ «τα θέματα που έχουν σχέση με την εξερεύνηση υδρογονανθράκων και τις απειλές από πλευράς της Τουρκίας», από τα οποία – όπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας – ξεκίνησε την αναφορά του ο Μπαν γκι-Μουν. Αποκάλυψε ότι ο Γενικός Γραμματέας υποσχέθηκε να μιλήσει γι’ αυτά τα ζητήματα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν.

«Τα Ηνωμένα Έθνη πήραν θέση όπως ξέρετε μέσα από τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας της τελευταίας έκθεσης με τον κ. Downer. H θέση αυτή είναι καθαρή και είμαι σίγουρος ότι ο Γενικός Γραμματέας θα ακολουθήσει αυτή τη θέση στις συναντήσεις του με την τουρκική ηγεσία», πρόσθεσε.

Ξεκαθάρισε ότι καμία αναφορά δεν έγινε – κι ούτε ο ίδιος νομίζει ότι θα γίνει – από το Γενικό Γραμματέα, για να διακόψει ή να αναβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία τις έρευνες.

«Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη, θα συνεχίσουμε», συμπλήρωσε.
«Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξερευνήσει και σίγουρα μακάρι να βρεθούν υδρογονάνθρακες. Δεν έχουν να χάσουν οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, σίγουρα έχουν να κερδίσουν. Και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και από την Τουρκία και από τον κ. Έρογλου», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε τη συμπάθειά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα θύματα και τις μεγάλες υλικές ζημιές από την έκρηξη στο Μαρί.


Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ

20/09/2011 - 12:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου