Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Δυναμικό rebound στις ευρωαγορές

Από το ιστολόγιο www.capital.gr
Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές συναλλαγές εν μέσω αισιοδοξίας ότι η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα και θα εξασφαλίσει την αποδέσμευση της έκτης δόσης.

Την ίδια στιγμή, η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας πέρασε στο περιθώριο με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι είχε σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί στις αγορές.

Το θετικό κλίμα διαμόρφωσαν ταυτόχρονα οι προσδοκίες για νέες επιθετικές πρωτοβουλίες της αμερικανικής Federal Reserve για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνάντησης νομισματικής πολιτικής το βράδυ της Τετάρτης.

"Περιμένουμε από την Fed να ανακοινώσει νέες δράσεις για να στηρίξει την οικονομία", σχολίασε ο Duarte Caldas, αναλυτής της IG Markets μιλώντας στο Dow Jones Newswires.


Την ανοδική αντίδραση δεν έπληξαν οι απαισιόδοξες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 1,84% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στις 229,10 μονάδες, έχοντας σημειώνει τη Δευτέρα βουτιά 2,3%.

Ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 κέρδισε 2,11%.

Ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 1,5% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στις 2.984,05 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 1,98% για να κλείσει στις 5.363,71 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX 30 σημείωσε άλμα 2,88% τερματίζοντας στις 5.571,68 μονάδες.

Ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,91%, ο ελβετικός SMI σημείωσε άνοδο 2,07%, ενώ ο ισπανικός IBEX κέρδισε 1,70%.

Μικτά πρόσημα για τους ρωσικούς δείκτες με τον RTS στο -0,05% και τον MICEX στο +1,79%.

Άλμα 5,10% πραγματοποίησε ο ISE 100 στην Κωνσταντινούπολη μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας σε τοπικό νόμισμα από τον οίκο S&P 500.

Στις σημαντικότερες εξελίξεις από το μέτωπο της οικονομίας, η Bank of China ανέστειλε τις συμφωνίες ανταλλαγής ξένου συναλλάγματος με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και οι BNP Paribas, σύμφωνα με δημοσιεύματα που αναφέρουν την είδηση επικαλούμενα ανώνυμες πηγές.

Το Dow Jones Newswires αναφέρει ότι η κίνηση ήρθε καθώς η BOC έφθασε το όριο στις πιστωτικές της γραμμές. Επίσης, η αναστολή επηρεάζει και την UBS.

Ωστόσο, το πρακτορείο Reuters επισημαίνει ότι η κίνηση οφείλεται στις ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, ιδιαίτερα αφότου η Moody’s υποβάθμισε τα πιστωτικά ιδρύματα. Το Reuters ανέφερε ακόμη ότι η κίνηση αυτή της BOC αφορά και τις Societe Generale και Credit Agricole. Οι μετοχές των Societe Generale και BNP Paribas σημειώνουν απώλειες άνω του 2%.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών το Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στις -43,3 μονάδες, από τις -37,6 μονάδες τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Center for European Economic Research (ZEW). Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, οι οικονομολόγοι ανέμεναν ο δείκτης να υποχωρήσει στις -45 μονάδες. «Η αρνητική τάση των οικονομικών προσδοκιών χάνει τι ρυθμό της αυτό το μήνα. Ωστόσο, το οικονομικό outlook χαρακτηρίζεται από μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, η οποία υπονομεύει το επενδυτικό και καταναλωτικό κλίμα», δήλωσε ο πρόεδρος του ZEW, Wolfgang Franz.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Debenhams ανακοίνωσε πως οι συγκρίσιμες πωλήσεις τη χρήση που έληξε στις 27 Αυγούστου σημείωσαν άνοδο 1,2%. Η αλυσίδα λιανικής προβλέπει ότι η προ φόρων κερδοφορία για το 2010/2011 θα είναι υψηλότερη της ανεμενόμενης.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου