Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Στηρίζουν οι Ρώσοι τις ερευνών της Κύπρου στην ΑΟΖ

Από το ιστολόγιο http://www.newpost.gr/

Στηρίζουν οι Ρώσοι τις ερευνών της Κύπρου στην ΑΟΖ
Τη στήριξή της στο δικαίωμα της Λευκωσίας για έρευνες στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη επανέλαβε η Ρωσία, διά του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ.

Στο περιθώριο των εργασιών της 66ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, ο οποίος δήλωσε ότι συζήτησαν τις "παραδοσιακά φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών", επισημαίνοντας κυρίως το εμπόριο και γενικότερα τον τομέα της οικονομίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στις έρευνες που ξεκίνησαν στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ότι «η θέση μας βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και ειδικά για την περίπτωση αυτή στη σύνοδο του 1982 του Δικαίου της Θάλασσας» προτρέποντας όλα τα μέρη «να αποφύγουν βήματα τα οποία θα κλιμάκωναν την κατάσταση». «Ενθαρρύνουμε όλους να παραμείνουν εντός των πλαισίων του Δικαίου της Θάλασσας» όπως είπε.

Για το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας υποστήριξε ότι «όπως και σε κάθε άλλο ζήτημα, η Ρωσία είναι ένθερμα υπέρ της επίτευξης συμφωνίας στη βάση των διεθνώς συμφωνημένων αρχών και στην περίπτωση αυτή μιλούμε για τα ψηφίσματα του ΣΑ. Τα ψηφίσματα αυτά περιγράφουν τις παραμέτρους για την εξεύρεση διευθέτησης, η οποία θα είναι αντικείμενο της συμφωνίας και των δύο κοινοτήτων, θα είναι διαρκής και θα είναι αντικείμενο ισχυρής διεθνούς υποστήριξης».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε τη θέση της Μόσχας για τις έρευνες «ασπίδα για την Κύπρο», σημειώνοντας ότι ακολούθησαν παρόμοιες δηλώσεις άλλων χωρών.

Στη συνάντηση παρέστησαν από κυπριακής πλευράς, η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου