Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ;

Σχόλιο ιστολογίου μας : Έτσι για να ξέρετε τι είναι αυτές οι φωνές που ζητούν μειώσεις στρατού ποιους σκοπούς εξυπηρετούν.........
Από το ιστολόγιο http://www.elkeda.gr/
του Σάββα Ιακωβίδη*
Το τρυπάνι της Noble Energy, που άρχισε δουλειά στο κυπριακό οικόπεδο «Αφροδίτη», ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η σίγουρη ανακάλυψη φυσικού αερίου, μετά την ανακάλυψη κολοσσιαίων κοιτασμάτων στο ισραηλινό «Λεβιάθαν», εντάσσει την Κύπρο στην ομάδα χωρών παραγωγής ενέργειας. Οι οικονομικές και ενεργειακές προοπτικές, που διανοίγονται, είναι πολυσήμαντες και εκδιπλώνονται στο χρόνο.

Η αξιοποίηση του αερίου θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη και προκοπή του τόπου και των νόμιμων κατοίκων του.

Παράλληλα, αυτή η ευοίωνη προοπτική επιτάσσει αναδιάταξη των όποιων σχεδιασμών σε επίπεδο πολιτικής, διπλωματίας και ασφάλειας. Η ανακάλυψη φυσικού αερίου υποβάλλει ότι πρέπει να συνεργαστούμε στενά με το Ισραήλ, σε πρώτο στάδιο, όπως και με άλλες χώρες και εταιρείες. Αυτό προϋποθέτει ότι επειγόντως πρέπει να ανακοινωθεί η δεύτερη αδειοδότηση. Γιατί καθυστέρησε έναν ολόκληρο χρόνο; Για να μη χαλάσει το κλίμα των συνομιλιών;


Στενά συναρτημένο προς το φυσικό αέριο είναι το μέγα θέμα της ασφάλειας. Με αυτό εννοούμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να υπερασπίσει τα συμφέροντά της στη θαλάσσια περιοχή όπου διεξάγεται η γεώτρηση. Η Τουρκία απειλεί και εκβιάζει. Η Κύπρος ενεργεί στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.

Η Υπουργός Εξωτερικών, κ. Μαρκουλλή, διαβεβαιώνει ότι πολιτικά και διπλωματικά, η Κύπρος είναι θωρακισμένη. Στρατιωτικά; Εδώ ακριβώς τίθεται το μέγα ζήτημα της θέσης περί αποστρατιωτικοποίησης. Την τελευταία 30ετία, όλες οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν αφοπλισμό της νήσου επειδή βλακωδώς οι πολιτικοί ηγέτες μας νομίζουν ότι έτσι εξευμενίζουν το τουρκικό θηρίο. Η ανακάλυψη φυσικού αερίου και οι απειλές της Τουρκίας έχουν κονιορτοποιήσει τις ανόητες αντιλήψεις ηγετών μας για τους στόχους της. Αυτή απαιτεί, ως αδίστακτος πειρατής, να αρπάξει τον φυσικό πλούτο μας. Ποιος θα την εμποδίσει; Η Ελλάδα, παρά τις προειδοποιήσεις της, είναι οικονομικά γονατισμένη. Η Κύπρος δεν διαθέτει τα μέσα.

Η κυβέρνηση Χριστόφια έχει ξεδοντιάσει την Εθνική Φρουρά. Τώρα, όλοι σχεδόν ζητούν ενίσχυση της Δύναμης -ακόμα και ο Πρόεδρος!- για να υπερασπίσει την ανεξαρτησία, την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητά μας.
Όλοι, όμως, αποφεύγουν την ουσία: Γιατί ακόμα επίσημη πολιτική είναι η αποστρατιωτικοποίηση της νήσου; Τα δεδομένα άλλαξαν και θα αλλάξουν ακόμα περισσότερο. Πριν από δύο χρόνια ακριβώς, τα κόμματα είχαν θέσει επί τάπητος το θέμα αυτό και όλα, πλην ΑΚΕΛ, τάχθηκαν υπέρ της αλλαγής πολιτικής. Ακόμα και αν εξευρεθεί λύση, υποστήριζαν τότε, η Κύπρος οφείλει να διατηρεί έναν αξιόμαχο στρατό επειδή, ακριβώς, δεν δικαιούται να αρνηθεί το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και να μετατραπεί σε ανοχύρωτη πολιτεία, όπως είναι η θέση του ΑΚΕΛ.

Όλα τα κόμματα, πλην ΑΚΕΛ, είχαν υποστηρίξει αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της Ε.Φ. Ιδού, που σήμερα, αυτό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα εξαιτίας, κυρίως, και των τουρκικών απειλών.
Ερώτηση προς Κυβέρνηση και κόμματα: Ποιος θα προστατέψει τις πλατφόρμες φυσικού αερίου, το τερματικό και τη διακίνηση αερίου; Ότι η εταιρεία εξόρυξης είναι αμερικανική, δεν είναι επαρκής εγγύηση. Ότι δίπλα είναι οι Ισραηλινοί, ούτε και αυτό είναι αρκετό. Η ασφάλεια είναι πρώτιστα δικό μας πρόβλημα. Γι’ αυτό καλούμε την Επιτροπή Άμυνας να ασχοληθεί, επιτέλους, με το μέγιστο αυτό ζήτημα και να υποβάλει στην Κυβέρνηση ότι, πρώτον, πρέπει να ανατραπεί αυτή η ολέθρια θέση και, δεύτερον, να αρχίσει πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και τεχνολογικής, οπλικής αναβάθμισης της Ε.Φ. Έστω και τώρα.

ΠΗΓΗ: ''ΣΗΜΕΡΙΝΗ''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου