Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Κόσοβο: Οι Σέρβοι παραμένουν στα οδοφράγματα

Από το ιστολόγιο http://www.newpost.gr/

Κόσοβο: Οι Σέρβοι παραμένουν στα οδοφράγματα
Ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) Χαβιέ ντε Μαρνιάκ μετέβη στις διαβάσεις Γιάρινιε και Μπρνιακ, στο βόρειο Κόσοβο, στα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία και ζήτησε την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων.

Ο επικεφαλής της Eulex κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου τόνισε ότι και οι δύο διαβάσεις είναι από τεχνική άποψη έτοιμες να λειτουργήσουν, αλλά τα οδοφράγματα που έχουν στηθεί στους κοντινούς οδικούς άξονες εμποδίζουν το άνοιγμά τους, σύμφωνα με ανακοίνωση της αποστολής της ΕΕ στο Κόσοβο. Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στηρίζει τις προσπάθειες εδραίωσης ομαλών εμπορικών σχέσεων και την άρση του εμπάργκο στο εμπόριο, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Τα οδοφράγματα ζημιώνουν τους πολίτες, δήλωσε ο κ. Ντε Μαρνιάκ, o οποίος συναντήθηκε με το προσωπικό της Eulex, της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR), μέλη της αστυνομικής δύναμης του Κοσόβου και τελωνειακούς. Η κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο, όπου οι Σέρβοι έχουν στήσει οδοφράγματα διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση των αρχών της Πρίστινας να στείλουν αστυνομικούς και τελωνειακούς ώστε να έχουν τον έλεγχο στις δύο διαβάσεις προς τη Σερβία, παραμένει ήρεμη. Μικρές ομάδες Σέρβων πέρασαν τη νύχτα στις δύο γέφυρες στον ποταμό Ίμπαρ στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, στα οδοφράγματα στο Ρούνταρε και Ζούπατς και συνέχισαν να ελέγχους τις οδικές αρτηρίες προς τις δύο διοικητικές διαβάσεις Γιάρινιε και Μπρνιακ.

 Η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR) με ελικόπτερα έριξε φυλλάδια στην περιοχή της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, με τα οποία σε δύο γλώσσες, αγγλική και σερβική ενημερώνει ότι δέχεται τις ειρηνικές διαμαρτυρίες, αλλά οι αποκλεισμοί δρόμων είναι παράνομοι. «Οι αποκλεισμοί δρόμων δεν είναι αποδεκτός τρόπος εκδήλωσης διαμαρτυρίας, είναι παράνομοι δεν εντάσσονται σε ειρηνικές και δημοκρατικές ενέργειες», σημειώνεται στα φυλλάδια της KFOR. Επιπλέον η KFOR προειδοποιεί ότι οι αποκλεισμοί οδικών αρτηριών αποτελούν κίνδυνο για όλους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς είναι αδύνατο να φθάσει βοήθεια όπου είναι απαραίτητη. «Σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η KFOR είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας», αναφέρεται στα φυλλάδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου