Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Η ελληνική κρίση χρέους θα μετατραπεί σε ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση; Θολές οι αναλαμπές στο ΧΑ που παραμένει αδύναμο... - Κινήσεις στις τράπεζες HSBC, Cheuvreux, Deutsche - Νέα υψηλά για τα CDS στο 63% ή 6300 μ.β.

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr
20/09/11 - 15:12
(upd7)Σοβαρές είναι πλέον οι ανησυχίες στους επενδυτικούς κύκλους ότι η ελληνική κρίση χρέους μπορεί να μετεξελιχθεί σε τραπεζική κρίση πλήττοντας το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Τα διαδραματιζόμενα με τις γαλλικές τράπεζες δεν πρέπει να υποτιμηθούν, οι κινήσεις μεγάλων εταιριών να μην εμπιστεύονται τις καταθέσεις τους στις τράπεζες και να απευθύνονται στην ΕΚΤ και οι κινήσεις των Κινέζων να μην δανείζουν ευρωπαϊκές τράπεζες καταδεικνύει ότι η κρίση χρέους μπορεί ανά πάσα στιγμή να εξελιχθεί σε τραπεζική κρίση.



Μπορεί η ΕΚΤ να δηλώνει ότι παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες μέσω προγραμμάτων παροχής ρευστότητας έως και 3 μήνες αλλά η ουσία είναι ότι ευρωπαϊκές τράπεζες, Γαλλικές και Ιταλικές, βλέπουν να δέχονται πιέσεις στην ρευστότητα τους ενώ τα CDS των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν εκτοξευθεί σε ιστορικά υψηλά.
Στην Ελλάδα η διαφαινόμενη προσωρινή συμφωνία με την Τρόικα μπορεί να επιτρέψει την εκταμίευση της 6ης δόσης αλλά η ουσία είναι ότι η Ευρώπη σκλήρυνε την στάση της έναντι της Ελλάδος.
Οι απαιτήσεις για απολύσεις αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος και βεβαίως η κρίση θα έχει πλέον άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία.
Ότι έρχονται ακόμη δυσκολότερες μέρες δεν χωράει καμία αμφιβολία ενώ παρά την συγκρατημένη αισιοδοξία το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2011 ίσως αποδειχθεί το σημαντικότερο της νεότερης ελληνικής ιστορίας και οικονομίας.
Με όρους αγοράς σήμερα καταγράφεται μια αναλαμπή στο ΧΑ και στις τράπεζες. Η εξέλιξη αυτή ήταν απολύτως προβλέψιμη και αναμενόμενη.
Μια αναλαμπή που στηρίζεται στην διαφαινόμενη συμφωνία Ελλάδος – Τρόικα ήταν προεξοφλημένη αλλά δεν μεταβάλλει την πραγματική τάση της αγοράς που είναι καθοδική.
Το ΧΑ θα μπορούσε στην αναλαμπή αυτή αν δεν χαλάσει το κλίμα στην αγορά να κινηθεί προς τις 880 -920 και με βάση το καλύτερο σενάριο 950 μονάδες. Βέβαια πολλές φορές έχουμε δει ανοδικές απόπειρες στις αγορές  οι οποίες έχουν πολύ σύντομη ημερομηνία λήξεως όχι ημερών αλλά και ωρών.
Έτσι λοιπόν μόνο όταν ολοκληρωθεί η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούν να εξαχθούν ορισμένα συμπεράσματα για το πόσο μπορεί να κρατήσει η αναλαμπή.
Το ΧΑ εμφανίζει έντονη μεταβλητότητα  καταγράφοντας οριακά κέδη 0,16% 851  μονάδες. Οι αναλαμπές είναι θολές στο ΧΑ
Οι τράπεζες καταγράφουν απώλειες, για την ώρα συγκρατημένες.
Η Εθνική στα 3,14 ευρώ στο + 0,3% και αποτίμηση 2,98 δισ. ευρώ.
Η Alpha στα 1,64 ευρώ -0,6% με αποτίμηση 870 εκατ. ευρώ.
Η Eurobank στα 1,15 ευρώ στο -1,7% με αποτίμηση 624 εκατ ευρώ.
Η Πειραιώς  στα 0,60 ευρώ στο +1,69με αποτίμηση 674 εκατ ευρώ.
Η Κύπρου σταθεροποιητικά στα 1,32 ευρώ με αποτίμηση 1,18 δις ευρώ.
Η Marfin στα 0,36 ευρώ με απώλειες 2,7% και με αποτίμηση 579 εκατ ευρώ. Η μετοχή της Κύπρου και Marfin ενισχύονται και λόγω Eurostoxx από την αύξηση του ειδικού βάρους των μετοχών αλλά και λόγω φημών που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ότι στην Κύπρου νέος ρώσος επιχειρηματίας χτίζει επενδυτικές θέσεις.
Η Proton bank στο +4,3% στα 0,24 ευρώ με αποτίμηση 15 εκατ ευρώ.
Οι μετοχές του εικοσάρη πλην τραπεζών ΕΛΠΕ -0,5%, ΔΕΗ -3,1%, MIG αμετάβλητη, ΟΤΕ -2%, ΟΠΑΠ +2%.
Από τους ξένους σήμερα εμφανίζονται κατά βάση πωλητές αν και σημειώθηκαν και αγοραπωλησίες
Στην Εθνική 120 χιλ η HSBC και 100 χιλ μετοχές η Cheuvreux
Στην Alpha 50 χιλ η Deutsche bank και 90 χιλ η HSBC
Στην Eurobank 240 χιλ μετοχές η Cheuvreux
Στην Πειραιώς 90 χιλ μετοχές η Deutsche bank
Στην Κύπρου που μονοπώλησε το ενδιαφέρον τις προηγούμενες ημέρες η Citigroup οι συναλλαγές των ξένων είναι οριακές σήμερα...


Πιέσεις στα ομόλογα και τα CDS

Πιέσεις ασκούνται στα CDS των ευρωπαϊκών χωρών μετά την υποβάθμιση της Ιταλίας από την Standard and Poor’s αλλά και τις ανησυχίες για την ρευστότητα των Γαλλικών τραπεζών.
Το ελληνικό CDS σταθερά σε ιστορικά υψηλά στο 63% ή 6,3 εκατ δολάρια άμεσα καταβλητέο ποσό για κάθε 10 εκατ έκθεση σε ελληνικό χρέος.
Το 63% αντιστοιχεί σε 6300 μονάδες βάσης με το παλαιό μετρικό σύστημα.
Στην Πορτογαλία 1130 μονάδες βάσης, στην Ιρλανδία 850 μονάδες βάσης, στην Ισπανία 425 μονάδες βάσης, στην Γαλλία 189 μ.β. και στην Γερμανία 95 μονάδες βάσης που αποτελεί ιστορικό υψηλό. Το Ιταλικό CDS λόγω της υποβάθμισης της χώρας σε Α από Α+ από την Standard and Poor's στις 515 μονάδες βάσης κινείται ανοδικά κοντά στα ιστορικά υψηλά.
Το ελληνικό spread στις 1920 μονάδες βάσης σταθεροποιητικά.
Σήμερα υλοποιήθηκε και δημοπρασία εντόκων 3μηνης διάρκειας με απόδοση 4,56% κοντά στα επίπεδα της προηγούμενης έκδοσης (4,5%) ωστόσο στην δευτερογενή αγορά τα επιτόκια φθάνουν στο 10%
Το Ευρώ στα 1,3630 δολάρια σε εύρος διακύμανσης μεταξύ 1,3595 δολάρια με 1,3690 δολάρια.

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου