Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Ο οίκος Standard&Poor's υποβάθμισε την Ιταλία Η υποβάθμιση «δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα» λέει ο Σ.Μπερλουσκόνι

Από το ιστολόγιο http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=420615

Ο οίκος Standard&Poor's υποβάθμισε την Ιταλία

Ο οίκος Standard & Poor's ανακοίνωσε την υποβάθμιση την πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας εξαιτίας της ισχνής προοπτικής οικονομικής ανάκαμψης, η οποία αναμένεται να δυσχεράνει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους της χώρας, καθώς και λόγω της εύθραυστης κατάστασης του κυβερνητικού συνασπισμού.


Ο βαθμός του αξιόχρεου σε μακροπρόθεσμη βάση μειώθηκε από «A+» σε «A» και σε βραχυπρόθεσμη βάση από «Α-1+» se «Α-1», αναφέρεται στην ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης. Η προοπτική για την αξιολόγηση της Ιταλίας είναι αρνητική, πράγμα που σημαίνει ότι ο οίκος αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο και περαιτέρω υποβάθμισης.

Για τον Standard & Poor's , η Ιταλία παραμένει στην κατηγορία των σταθερών εκδοτών ομολόγων, οι οποίοι ωστόσο είναι πιθανόν να επηρεασθούν από τις μεταβολές της κατάστασης της οικονομίας.

Ο Standard & Poor's είναι ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας, της οποίας η αξιολόγηση δεν υποβιβάσθηκε ποτέ από την έναρξη της κρίσης χρέους, αντίθετα με άλλες εύθραυστες οικονομίες της ευρωζώνης.

Ο οίκος Moody's , ο οποίος αντιμετωπίζει επίσης το ενδεχόμενο υποβάθμισης του αξιόχρεου της Ιταλίας, ανακοίνωσε ότι παρατείνει το στάδιο εξέτασης και θα ανακοινώσει την απόφασή του τον επόμενο μήνα.

Ο Standard & Poor's δικαιολογεί την απόφασή του αναφέροντας ότι «η μείωση της προοπτικής οικονομικής ανάπτυξης της Ιταλίας», καθώς και «η εύθραυστη θέση του κυβερνώντος συνασπισμού και οι πολιτικές διαφωνίες στο Κοινοβούλιο, που πιθανότατα θα συνεχισθούν, περιορίζουν την ικανότητα του Κράτους να ανταποκριθεί αποφασιστικά σε ένα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον σε εσωτερικό και εξωτερικό επίπεδο».

Την στιγμή που η χαμηλή οικονομική ανάπτυξη παραμένει η αχίλλειος πτέρνα της χώρας, η αποδυνάμωση της εξωτερικής ζήτησης εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, τα μέτρα λιτότητας και «η πίεση επί του κόστους χρηματοδότησης» θα οδηγήσουν σε «ισχνότερη ανάπτυξη» από ό,τι αρχικά προβλεπόταν, σύμφωνα με τον οίκο.

Σύμφωνα με το πιο απαισιόδοξο σενάριό του, ο Standard & Poor's προβλέπει νέα ύφεση το 2012 στην Ιταλία με μείωση του ΑΕΠ κατά 0,6% πριν από μία χαμηλή ανάκαμψη το 2013 και το 2014.

Κατά συνέπεια, οι στόχοι της μείωση του ελλείμματος και το χρέους που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν, σύμφωνα με τον οίκο, ο οποίος εκτιμά ότι δεν θα πραγματοποιηθούν οι προβλεπόμενες περικοπές δαπανών.

Η ιταλική κυβέρνηση παραμένει διστακτική στην υιοθέτηση φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για να υπάρξει ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης.

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την υιοθέτηση από το ιταλικό κοινοβούλιο πακέτου μέτρων λιτότητας ύψους 54,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει ως στόχο να επιτρέψει την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας το 2013 και τον περιορισμό του δημοσίου χρέους που φθάνει το 120% του ΑΕΠ.


Σ.Μπερλουσκόνι: Η υποβάθμιση «δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα», γιατί έχουμε ήδη πάρει μέτρα

Στην υποβάθμιση της Ιταλίας κατά μία βαθμίδα αναφέρθηκε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η υποβάθμιση προκύπτει από δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης παρά από την πραγματικότητα, ενώ διαπιστώνει ότι η απόφαση επηρεάστηκε αρνητικά επειδή ελήφθησαν υπόψη «πολιτικοί παράγοντες».

«Οι εκτιμήσεις της Standard & Poor's μοιάζουν να υπαγορεύονται περισσότερο από τις ιστορίες στις εφημερίδες, παρά από την πραγματικότητα» ανέφερε ανακοίνωση του Ιταλού πρωθυπουργού.

Ο Σ.Μπερλουσκόνι τόνισε ότι η Ιταλία έχει ήδη εφαρμόσει μέτρα για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού του 2013 και πρόσθεσε ότι σύντομα θα εγκρίνει μέτρα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου