Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Συνάντηση στο πλαίσιο της Γεν. Συνέλευσης του ΟΗΕ Ξεκάθαρο μήνυμα Κλίντον προς Νταβούτογλου για τις εξορύξεις στην Κύπρο

Από το ιστολόγιο http://www.philenews.com/el-gr/Eidiseis-Kypros/22/80107

H Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, με τον Τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου.
H Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, με τον Τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου.
Νέα Υόρκη: Ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Τούρκο ομόλογό της, έστειλε την Δευτέρα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον σε ότι αφορά στις κυπριακές ενέργειες για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της. Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.


Μεταξύ άλλων συζήτησαν για το Μεσανατολικό, τις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ, το Κυπριακό και τις σχέσεις Τουρκίας - Αρμενίας, στη διάρκεια μιας ώρας συνομιλία που είχαν.

Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τη συνάντηση, είπε σε σχέση με το Κυπριακό ότι «η υπουργός Εξωτερικών επαναβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ για διευθέτηση του Κυπριακού και στις απευθείας συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

Υπάρχουν, συνέχισε, θέματα σχετικά με την ενεργειακή ανάπτυξη και την έρευνα για φυσικό αέριο. Οι ΟΗΠΑ, τόνισε, υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγει έρευνες για ενεργειακούς πόρους και δεν πιστεύουν ότι αυτό θα έπρεπε να υπονομεύει ή να παρεμβάλλεται στις συνομιλίες.

«Συμφωνούμε», πρόσθεσε, «με όλους αυτούς που πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος ταξινόμησης του ζητήματος της ενέργειας και της οικονομικής ανάπτυξης είναι μέσω μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού».

Σε ερώτηση αν όντως έτσι ετέθησαν τα ζητήματα από την Χίλαρι Κλίντον προς τον κ. Νταβούτογλου, ο ανώτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Αμερικανίδα υπουργός «ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ βλέπουν την κατάσταση».

Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, τη χθεσινή δήλωση ανώτερου Αμερικανού αξιωματούχου, ο οποίος ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τη συνάντηση Κλίντον - Νταβούτογλου είπε πως η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών τόνισε - μεταξύ άλλων - στον Τούρκο ομόλογό της ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγει έρευνες για ενεργειακούς πόρους και πως παράλληλα οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι οι έρευνες αυτές θα πρέπει να υπονομεύουν τις συνομιλίες.

Κληθείς να σχολιάσει τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «είναι πολύ σημαντική δήλωση», επισημαίνοντας τρία σημεία.

«Το πρώτο είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ξεκαθαρίζουν ότι σέβονται και αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά το δικό της πλούτο και να μπορεί να τον εκμεταλλευτεί κάτι που είναι ένα αυτονόητο κυριαρχικό δικαίωμα. Το δεύτερο είναι ότι αυτό το δικαίωμα το αποσυνδέει από τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Και το τρίτο είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με αυτή τη δήλωση στηρίζουν τη διαδικασία που γίνεται σε ό,τι αφορά στην επίλυση του Κυπριακού».

Ο κ. Στεφάνου επανέλαβε τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι «η λύση του Κυπριακού μπορεί να ωφελήσει όλους και τους Τουρκοκύπριους».

Επισήμανε παράλληλα, σε σχέση με το Κυπριακό, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας «κάνει κάθε τι το δυνατό για να μπορέσουμε μέσα από την εντατική διαδικασία που ακολουθείται τώρα να βρούμε νέες συγκλίσεις και να μπορέσουμε να φθάσουμε σε συμφωνημένη λύση του Κυπριακού».


Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου