Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΥΠΑΜ: Λαμβάνουμε μέτρα για όλα τα ενδεχόμενα

Από το ιστολόγιο http://www.sigmalive.com/news/local/420484

  • Δ.Ηλιάδης:"Η.Ε και Ε.Ε έχουν αναγνωρίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κ.Δ
  • Η διεθνής αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κ.Δ δημιουργεί ένα δίκτυο  πολιτικής και νομικής προστασίας για την Κύπρο
  • Κύπρος και Ελλάδα, θα συνεχίσουν να συμπεριφέρονται ως παράγοντας ομαλότητας
  • Η Ανατολική Μεσόγειος δεν χρειάζεται χωροφύλακες
  • Συνεχίσουμε να λειτουργούμε με ψυχραιμία και υπευθυνότητα
  • Λαμβάνουμε τα δέοντα μέτρα, σε όλα τα  επίπεδα και για όλα τα ενδεχόμενα.
  • Η Τουρκία παραμένει διεθνώς εκτεθειμένη"



Για τις Τουρκικές απειλές, την αποφασιστικότητα της Κύπρου να προχωρήσει με τη διαδικασία εξόρυξης φυσικού αερίου, το ρόλο του διεθνούς παράγοντα, αλλά και για το παιγνίδι της έντασης και της οξύτητας που επιλέγει να παίζει η Τουρκία ελλείψει επιχειρημάτων, μιλά στο Sigmalive ο Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, τονίζοντας παράλληλα ότι η Κύπρος λαμβάνει τα δέοντα μέτρα, σε όλα τα  επίπεδα και για όλα τα ενδεχόμενα.
Ο Υπουργός δηλώνει ότι με πλήρη σεβασμό και προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, η Κύπρος ασκεί τα αυτονόητα κυριαρχικά της δικαιώματα και προχωρεί ήδη αποφασιστικά στη διαδικασία αξιοποίησης του φυσικού της πλούτου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.
Τονίζει επίσης ότι τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και μεγάλος αριθμός σημαντικών παραγόντων της διεθνούς κοινότητας έχουν αναγνωρίσει, σαφώς, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Η διεθνής αυτή αναγνώριση δημιουργεί ένα δίκτυο  πολιτικής και νομικής προστασίας για την Κύπρο», σημείωσε.
Την άποψη ότι η Τουρκία, ελλείψει επιχειρημάτων και νομιμοποίησης, καταφεύγει στις απειλές και τις προκλήσεις  και παραμένει διεθνώς εκτεθειμένη, εξέφρασε στο Sigmalive o κ. Ηλιάδης, επισημαίνοντας ότι «δεν θα την ακολουθήσουμε» και «δεν θα παίξουμε το παιγνίδι της έντασης και της οξύτητας». Η κύπρος, σύμφωνα με τον υπουργό άμυνας, ια συνεχίσει να λειτουργεί με ψυχραιμία και υπευθυνότητα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, «ενώ παράλληλα λαμβάνουμε τα δέοντα μέτρα, σε όλα τα  επίπεδα και για όλα τα ενδεχόμενα».
Καταλήγοντας, ο κ. Ηλιάδης δήλωσε ότι η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως παράγοντας ομαλότητας και σταθερότητας στην περιοχή, καλώντας την Τουρκία να πράξει το ίδιο. «Η Ανατολική Μεσόγειος δεν χρειάζεται χωροφύλακες», είπε ο υπουργός, αλλά αυτό που χρειάζεται «είναι συμμόρφωση στη διεθνή νομιμότητα, ειρήνη και συνεργασία για  ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς της περιοχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου