Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Credit Suisse: Η ελληνική χρεοκοπία θα είναι «κάθαρση»

Από το ιστολόγιο http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=100234

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει ήδη προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό, επομένως, όταν αυτή έρθει, θα μπορούσε να αποτελέσει μια «κάθαρση» στην ελληνική κρίση, γράφουν σε σημερινή τους έκθεση οι αναλυτές της Credit Suisse.

Μάλιστα, εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο ενδέχεται να συμβεί το Νοέμβριο ή το Φεβρουάριο, αν και η αγορά ομολόγων δείχνει να το τοποθετεί μετά το επόμενο φθινόπωρο.


Όπως εξηγεί η Credit Suisse, οι επιπτώσεις μιας ελληνικής αναδιάρθρωσης δεν θα είναι δραματικές. Η Ελλάδα είναι μικρότερη από τη Lehman και με δεδομένο ότι οι τράπεζες και οι άλλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί που έχουν έκθεση στη χώρα είναι γνωστοί (σε αντίθεση με ό,τι συνέβη το 2008 με τη Lehman), οι επιπτώσεις θα είναι μικρότερες.

Σε κάθε περίπτωση, ο οίκος αναγνωρίζει ότι το haircut που απαιτείται στην ελληνική περίπτωση είναι υψηλό. Για να μειωθεί το χρέος στο 80% του ΑΕΠ και εάν κανείς υποθέτει ότι τα δάνεια της διάσωσης έχουν προτεραιότητα, τότε απαιτείται haircut 56% στο χρέος, που ωστόσο θα ανέβει στο 73% εάν η αναδιάρθρωση καθυστερήσει έως τα τέλη του 2012.

Η Credit Suisse χαρακτηρίζει απίθανη την ελληνική έξοδο από το ευρώ, αφού η υποτίμηση του νομίσματος κατά 50% θα κόστιζε τουλάχιστον 80 δισ. ευρώ για τον τραπεζικό κλάδο.

Σε αυτό το περιβάλλον, ο οίκος επισημαίνει ότι οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι χαμηλές, αν και όχι αρκετά φθηνές για να συμβουλέψει τους επενδυτές να βγουν αγοραστές.

Συγκεκριμένα, οι αναλυτές ρίχνουν την τιμή στόχο για τη Eurobank στα 1,5 ευρώ από τα 2,9 ευρώ προηγουμένως (neutral), για την Πειραιώς στα 0,50 ευρώ από τα 0,70 ευρώ (underweight) και για το ΤΤ στα 0,80 ευρώ από τα 2,8 ευρώ (underweight).

Για την ΑΤΕ, η τιμή στόχος τίθεται στα 0,42 ευρώ (underweight) και για την Κύπρου στα 1,7 ευρώ (neutral).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου