Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Γενικός Εισαγγελέας θα αποφασίσει για τις ποινικές διώξεις Ολοκληρώθηκαν οι ανακρίσεις για το Μαρί, ετοιμάζεται το πόρισμα

Από το ιστολόγιο http://www.philenews.com/el-gr/New-Homepage-With-Slider/4995/80177

Περισσότερες απο 600 καταθέσεις λήφθηκαν από την Αστυνομία στο πλαίσιο των ερευνών για τη φονική έκρηξη στο Μαρί.
Περισσότερες απο 600 καταθέσεις λήφθηκαν από την Αστυνομία στο πλαίσιο των ερευνών για τη φονική έκρηξη στο Μαρί.
Λευκωσία: Η Αστυνομία έχει ολοκληρώσει τις ανακρίσεις για τη φονική έκρηξη στο Μαρί και βρίσκεται στο στάδιο της ετοιμασίας του πορίσματος που θα δοθεί στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο οποίος θα αποφασίσει κατά πόσο θα διωχθούν ποινικά τα οποιαδήποτε άτομα, δήλωσε ο Αρχηγός της Δύναμης, Μιχάλης Παπαγεωργίου.


Σε δηλώσεις στο περιθώριο συνάντησης με την νέα ηγεσία του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΚ), ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι οι 31 συνολικά φάκελοι της Αστυνομίας θα παραδοθούν στο Γενικό Εισαγγελέα περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα με την παράδοση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για την τραγωδία στο Μαρί στο Υπουργικό Συμβούλιο.

''Εχουν ολοκληρωθεί οι εξετάσεις, οι ανακρίσεις και οι έρευνες. Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της ετοιμασίας και μάλιστα θα έλεγα ότι έχει προχωρήσει η ολοκλήρωση της συνοπτικής έκθεσης με τα όποια πορίσματά μας. Είναι στο τελικό στάδιο και πολύ σύντομα οι φάκελοι, ήταν μέχρι πρότινος 31 boxfile, θα βρίσκονται ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα για περαιτέρω μελέτη και λήψη αποφάσεων'', ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Παπαγεωργίου.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον αριθμό καταθέσεων, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι σίγουρα ο αριθμός των καταθέσεων υπερβαίνει τις 600.

Ο κ. Παπαγεωργίου απέφυγε να σχολιάσει πληροφορίες ότι η Αστυνομία θα εισηγηθεί την ποινική δίωξη 15 προσώπων, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι ''στο πόρισμά μας θα υπάρχουν εισηγήσεις ποιοι φέρουν ποινική ευθύνη - όχι πολιτική ευθύνη - και για ποια συγκεκριμένα αδικήματα''.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Αρχηγός της Αστυνομίας απέφυγε να αναφέρει τις κατηγορίες τις οποίες εισηγείται η Αστυνομία λόγω του ότι την τελική απόφαση θα την λάβει ο Γενικός Εισαγγελέας.

Σε ερώτηση αν στις ακροάσεις της Ερευνητικής Επιτροπής ακούστηκαν πράγματα που ήταν άγνωστα στην Αστυνομία και χρειάστηκε να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις, ο κ. Παπαγεωργίου είπε η Αστυνομία παρακολουθούσε στο βαθμό που μπορούσε καινούργια ευρήματα από την Επιτροπή Πολυβίου και προέβη σε επιπρόσθετες εξετάσεις.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος εκτιμά ότι μετά την υποβολή των δύο πορισμάτων στο Γενικό Εισαγγελέα θα γίνει μελέτη και των δύο φακέλων για να αποφασιστεί κατά πόσον θα γίνουν περαιτέρω εξετάσεις.

Σε ερώτηση αν η Αστυνομία γνώριζε για τη σοβαρότητα της κατάστασης στη ναυτική βάση στο Μαρί από τις 04:00 τα ξημερώματα πριν από την φονική έκρηξη, αφού δημοσιεύτηκαν βίντεο που καταγράφουν την όλη κατάσταση από όχημα της Αστυνομίας, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι ''δεν είναι έτσι τα πράγματα''.

''Ναι περιήλθε και στη δική μου αντίληψη πολύ αργότερα ότι κάποιο μέλος μας από τον αυτοκινητόδρομο, όταν είδε αυτά τα πράγματα, άρχισε με το κινητό του τηλέφωνο να βιντεογραφεί. Αλλά αυτό το πράγμα περιήλθε σε γνώση μας πολύ αργότερα μετά από πιέσεις για να μας δώσει αυτό το βίντεο γιατί φοβόταν γιατί τα καθήκοντα που του ανατέθηκαν ήταν διαφορετικά'', είπε και πρόσθεσε: ''Αρα αυτό το πράγμα περιήλθε στη δική μας αντίληψη πολύ αργότερα και όχι τότε''.

Είπε ακόμη ότι ''το περιεχόμενο του βίντεο έχει ερευνηθεί πολύ σχολαστικά και έχουν γίνει όλες οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν''.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι ''δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ενημερώθηκε ο Αξιωματικός Υπηρεσίας δικός μας''.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου