Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Θα είναι ένας μακρύς, βαρύς χειμώνας...

Από το ιστολόγιο http://www.reporter.gr/

      Σε ένα υφεσιακό τούνελ χωρίς έξοδο δείχνει να έχει εισέλθει η Ελλάδα, πριν μάλιστα την κορύφωση των μέτρων λιτότητας που συμφωνήθηκαν με το Μεσοπρόθεσμο, και ενώ οι προβλέψεις μιλούν για ύφεση μέχρι 4% φέτος και επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2012.
Από το Σεπτέμβριο, για μία σειρά από λόγους, η ύφεση αναμένεται να μας προετοιμάσει για ένα μακρύ βαρύ χειμώνα. Κι αυτό γιατί αφενός η τουριστική περίοδος, μοναδική ακτίδα φωτός για φέτος, θα ανήκει στο παρελθόν, και αφετέρου οι δυσκολίες σε μία σειρά από κλάδους ( εστίαση, εμπορικά καταστήματα) πρόκειται να οξυνθούν κατακόρυφα οδηγώντας τα λουκέτα και την ανεργία στα –πιο- κόκκινα.

Παράλληλα, τα φοροεισπρακτικά μέτρα που αναμένονται από 1η Σεπτεμβρίου (αυξήσεις ΦΠΑ σε είδη εστίασης, τσιγάρα)  αλλά και οι έκτακτες εισφορές που θα κληθούν να πληρώσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι, μαζί με το τέλος επιτηδεύματος για τους ελ. Επαγγελματίες αναμένεται να σφίξουν και άλλο το ζωνάρι των Ελλήνων εντείνοντας τον υφεσιακό κλοιό.

Κι όλα αυτά, ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχοντας να μπαλώσει μία “μαύρη τρύπα” 4,5 δισ. ευρώ, προσβλέπει σε έσοδα ύψους 5,4 δισ. ευρω για κάθε μήνα από τον Αύγουστο μέχρι και τον Δεκέμβριο, προκειμένου να κλείσει ομαλά ο προϋπολογισμός και να επιτευχθεί ο στόχος του Μεσοπροθέσμου για έλλειμμα 7,5% στο τέλος του έτους. Επίδοση την οποία το υπουργείο Οικονομικών έχει πλησιάσει μόλις δύο φορές (Ιανουάριο και Ιούλιο) όλο το προηγούμενο διάστημα από την αρχή του έτους.

Από τα τέλη Αυγούστου μάλιστα και μέχρι την εκταμίευση της 6ης δόσης, η κυβέρνηση θα τελεί υπό το “στενό μαρκάρισμα” της τρόικας, η οποία περιμένει να δει απτά αποτελέσματα στην τήρηση των ελληνικών δεσμεύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η ύφεση για το β' τρίμηνο του 2011 έφτασε σε σχέση με το περυσινό β' τρίμηνο του 2010 δείχνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας την βαθιά κρίση της οικονομίας.

Αλλεπάλληλα καμπανάκια


Το “καμπανάκι” έχει χτυπήσει πολλάκις για την ελληνική οικονομία, Καιρό έχουμε μάλιστα να διαβάσουμε μία ελπιδοφόρα έκθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ.



Τον τελευταίο καιρό η ΕΛ.ΣΤΑΤ έχει ανακοινώσει αύξηση της ανεργίας στο 16,6% που ανάλογο του έχουμε να δούμε από το...1960,  “βουτιά” 25% τον Απρίλιο για την οικοδομική δραστηριότητα, μείωση κατά 25% των εισαγωγών τον Ιούνιο όχι γιατί καλύπτουμε τις ανάγκες μας αλλά γιατί...δεν έχουμε λεφτά, ενώ κατά 13,1% υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο.

Δημήτρης Κώτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου