Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Η Αγκυρα δείχνει την κακοπιστία της Ομήρου: Η Τουρκία συνεχίζει τη γνωστή τακτική των απειλών και των εκβιασμών

Από το ιστολόγιο http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/22895

Η Αγκυρα δείχνει την κακοπιστία της


Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου κατήγγειλε σήμερα την «προκλητική, κυνική και εγκληματική» συμπεριφορά της Τουρκίας για τη διατύπωση απειλών εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφορικά με την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου στην ΑΟΖ της Κύπρου.


Παράλληλα, ανέφερε ότι η επίκληση εκ μέρους της Τουρκίας, ότι η εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων από την Κυπριακή Δημοκρατία θέτει σε κίνδυνο τις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, δείχνει την κακοπιστία της Αγκυρας, ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι αυτή που κρατά σε ομηρία τους Τ/κ, εμποδίζοντάς τους να είναι μέτοχοι του υποθαλάσσιου πλούτου της Κύπρου.

Είπε, εξάλλου, ότι είναι η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους, όσοι ενδιαφέρονται για συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Ομήρου είπε ότι η Τουρκία συνεχίζει τη γνωστή τακτική των απειλών και των εκβιασμών, διατυπώνοντας τις τελευταίες εβδομάδες απροκάλυπτες απειλές εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτά κατοχυρώνονται από τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Σύμβαση αυτή, είπε, έχει επικυρωθεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών μελών του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι η Τουρκία αρνείται συστηματικά και επίμονα να την επικυρώσει, ώστε να μπορεί να συμπεριφέρεται ως «σύγχρονος πειρατής και διεθνής ταραξίας».

Είπε, επίσης, ότι οι αντιδράσεις στο παρελθόν από πλευράς ΕΕ, ΗΠΑ και ευρύτερα, είναι αντιδράσεις που κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, «ότι δηλαδή η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κατοχυρωμένα δικαιώματα εντός της υφαλοκρηπίδας της και εντός της ΑΟΖ και καμία χώρα δεν δικαιούται να παρεμβαίνει για να αποκλείσει την Κυπριακή Δημοκρατία από το να ασκήσει αυτά τα δικαιώματα».

Το γεγονός ότι η Τουρκία αναφέρεται ταυτόχρονα σε κινδύνους για τις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δείχνει για μια ακόμη φορά την κακοπιστία της σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες λύσεις του Κυπριακού, ανέφερε ο κ. Ομήρου.

Συμπλήρωσε ότι η Τουρκία προβάλλει το αβάσιμο και έωλο επιχείρημα, ότι ενεργεί ως εκπρόσωπος των Τ/κ, οι οποίοι, όπως λέει, έχουν δικαιώματα σε ό,τι αφορά τον πιθανό υποθαλάσσιο πλούτο που βρίσκεται εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας

«Μα είναι η Τουρκία που ευθύνεται για το γεγονός ότι οι Τ/κ δεν μπορούν σε αυτό το στάδιο να είναι μέτοχοι και κοινωνοί του υποθαλάσσιου πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας», καθώς τους κρατεί όμηρους μιας επεκτατικής πολιτικής και επιμένει για 37 χρόνια να συντηρεί την κατοχή του 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Είπε, τέλος, ότι η «προκλητική, κυνική και εγκληματική» συμπεριφορά της Τουρκίας πρέπει να καταγγελθεί «με όλη τη δύναμη της ψυχής μας», ενώ κατέληξε λέγοντας ότι όσοι ενδιαφέρονται για συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είναι η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου