Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Η αναζήτηση λύσης στην κρίση χρέους της ευρωζώνης θα είναι σήμερα το ζητούμενο της συνάντησης Μέρκελ-Σαρκοζί. Συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί για την κρίση χρέους της ευρωζώνης

Από το ιστολόγιο http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4650005

Η ανάσχεση της γερμανικής και της γαλλικής οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο και η δεινή οικονομική θέση της Ισπανίας και της Ιταλίας θα βρεθούν στο επίκεντρο των σημερινών συνομιλιών της γερμανίδας καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ με το γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί.

Σημαντική ανάσχεση σημείωσε τους τελευταίους μήνες η γερμανική οικονομία και το ΑΕΠ δεν αυξήθηκε παρά μόνο κατά 0,1% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο,  στο 1,3%, ανακοίνωσε η υπηρεσία στατιστικής Destatis.

Οι οικονομολόγοι του Dow Jones Newswires ανέμεναν ισχυρότερη αύξηση του ΑΕΠ της Γερμανίας κατά 0,4% κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Εξάλλου η υπηρεσία στατιστικής της Γερμανίας αναθεώρησε προς τα κάτω το νούμερο της ανάπτυξης κατά το πρώτο τρίμηνο, από 1,5% σε 1,3% του ΑΕΠ. 

Κι όλα αυτά λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ με το γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί.

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν νωρίς το απόγευμα σήμερα με σκοπό να βρουν λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης που απειλεί τώρα να συμπεριλάβει την Ιταλία και την Ισπανία και έχει σπείρει τον πανικό στη διεθνή κεφαλαιαγορά.

Ύφεση παρουσιάζει τώρα και η Γαλλία με μόλις 0,2% ανάπτυξη το δεύτερο τέταρτο του 2011 έναντι 0,3% του πρώτου τριμήνου.

Στη Γερμανία,  πρωταθλήτρια των εξαγωγών στην Ευρώπη, το εξωτερικό εμπόριο είχε αρνητική συμβολή στο γερμανικό ΑΕΠ την άνοιξη, δηλαδή οι εισαγωγές υπερέβησαν τις εξαγωγές.

«Η ιδιωτική κατανάλωση , καθώς και οι επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα προκάλεσαν επίσης ανάσχεση της γερμανικής οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Destatis.

Παρά την απότομη αυτή οικονομική ανάσχεση, η κατάσταση της πρώτης οικονομίας  της Ευρώπης είναι βελτιωμένη σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010, το γερμανικό ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011 καταγράφει αύξηση 2,8%.
 
Η καγκελάριος Μέρκελ ελπίζει για το σύνολο του 2011 ανάπτυξη «συγκρίσιμη» με του 2010, που έφθασε το 3,6%.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου