Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Όλοι κρέμονται από τον... γαλλογερμανικό άξονα

Από το ιστολόγιο http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=91444&catid=13



Πολλά ή λίγα, σημαντικά ή ασήμαντα, η συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί σήμερα στα Ηλύσια Πεδία, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Και οι δυο ηγέτες αντιστέκονται στις πιέσεις για να συζητήσουν ή να πουν επισήμως οτι συζητούν το θέμα του ευρωομολόγου.

Η Γερμανία δηλώνει ευθέως αντίθετη σε μια τέτοια ιδέα και πλέον πέφτει στο τραπέζι ένας νέος όρος ο οποίος φάινεται οτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρακάμψει τις αντιρρήσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Το “Αναπτυξιακό ομόλογο”, δηλαδή ένα ευρωομόλογο με άλλο όνομα μπορεί να πλασαριστεί καλύτερα, αν τελικά υπάρξει στροφή προς τα εκεί.

Οι Γερμανοί φοβούνται οτι ένα τέτοιο βήμα θα αυξήσει σημαντικά το κόστος δανεισμού για τη Γερμανία και περιορίσει τα κίνητρα για τις οικονομικά ασθενέστερες χώρες-μέλη, όπως η Ελλάδα, να προχωρήσουν σε ριζικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες που θέλουν τη Γερμανίδα καγκελάριο, Aγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, να συζητούν στη συνάντησή τους την πρόταση περί έκδοσης ευρωομολόγου. «Η γερμανική κυβέρνηση έχει τονίσει επανειλημμένως ότι θεωρεί πως δεν είναι λογικό το επιχείρημα περί έκδοσης ευρωομολόγου, γι' αυτό και δεν πρόκειται να συζητηθεί στη συνάντηση (με τον κ. Σαρκοζί)», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός εκπρόσωπος. Aνάλογη στάση τήρησε και το Παρίσι, διευκρινίζοντας ότι η έκδοση ευρωομολόγου δεν συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα των σημερινών συνομιλιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου