Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Σε χαμηλό τριετίας η ανάπτυξη Βαθαίνει η ύφεση στην Ευρωζώνη

Από το ιστολόγιο http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=139889

Η ανάπτυξη στη Γερμανία, στην Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιβραδύνθηκε ακόμα περισσότερο πλησιάζοντας σχεδόν στο μηδέν, φθάνοντας στο χαμηλότερο σημείο από το 2009, το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν σήμερα στην δημοσιότητα εθνικές στατιστικές υπηρεσίες, εντείνοντας τις ανησυχίες για την πορεία των οικονομιών των χωρών της ευρωζώνης.

Τα εποχικά προσαρμοσμένα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι η ανάπτυξη μειώθηκε σε 0,1% του ΑΕΠ στη Γερμανία, ποσοστό χαμηλότερο κι από εκείνο της Ισπανίας (0,2%) το δεύτερο τρίμηνο, καθώς βάρυναν η μείωση της κατανάλωσης και η έλλειψη επενδύσεων στον τομέα των κατασκευών.


Τα στοιχεία από τη Γαλλία δείχνουν ότι και η δική της οικονομία παρουσίασε στασιμότητα το δεύτερο τρίμηνο και με τη Γερμανία, τη λεγόμενη οικονομική "ατμομηχανή" της Ευρώπης, να επιδεικνύει τόσο χαμηλή ανάπτυξη, η εκτίμηση για ανάπτυξη 0,2% στην ευρωζώνη η οποία δόθηκε από την Eurostat σήμερα στις 12:00 (ώρα Ελλάδας) μοιάζει μάλλον αισιόδοξη. Το πρώτο τρίμηνο η ανάπτυξη ανερχόταν σε 0,8% στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

"Πρόκειται για μια σοβαρή απογοήτευση", επισήμανε ο Γιεργκ Λούσοου, αναλυτής της West LB. "Ούτε η Γερμανία μπορεί να αποφύγει την παγκόσμια επιβράδυνση. . . αυτό δεν μας δίνει κανένα θετικό σημάδι για το ΑΕΠ της ευρωζώνης. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτε άλλο πέρα από στασιμότητα τώρα".

Οι εκτιμήσεις των στατιστικών υπηρεσιών των κρατών-μελών της ευρωζώνης και της Eurostat δόθηκαν στην δημοσιότητα μερικές ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

Πέραν της αναιμικής ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο στη Γερμανία, αναθεωρήθηκε από την εθνική στατιστική αρχή η εκτίμηση για την ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο σε 1,3% από 1,5%. Αναλυτές εκτιμούν πλέον ότι οι προβλέψεις για ανάπτυξη όλο το έτος με ρυθμό 3% στη Γερμανία ίσως είναι πολύ αισιόδοξες.

Τα στοιχεία από τη Γερμανία και τις άλλες μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης προστίθενται στο αρνητικό κλίμα εξ αιτίας των κρίσεων χρέους στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, κι επιτείνουν τους φόβους περί νέας παγκόσμιας ύφεσης.

Στην Ισπανία, η ανάπτυξη περιορίστηκε σε 0,2% του ΑΕΠ το τρίμηνο Απρίλιος-Ιούνιος, από 0,3% το προηγούμενο τρίμηνο (+0,7% σε ετήσια βάση), σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία.

Στην Ολλανδία, η ανάπτυξη μειώθηκε προσεγγίζοντας πολύ το μηδέν (0,1%), σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της κεντρικής στατιστικής υπηρεσίας (CBS).

Τα αρνητικά αυτά δεδομένα προστίθενται σε εκείνα που ανακοίνωσε η Γαλλία την Παρασκευή περί ανάσχεσης της ανάπτυξης, γεγονός που περιπλέκει τις προσπάθειες του Παρισιού να αντιμετωπίσει το έλλειμμα.

Καλύτερα πήγαν τα πράγματα στην Αυστρία, όπου σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας η ανάπτυξη έφθασε το 1% το δεύτερο τρίμηνο.

Σύμφωνα με την Eurostat σε ετήσια βάση το ΑΕΠ της 27μελούς ΕΕ αυξήθηκε 1,7% το δεύτερο τρίμηνο, από 2,5% το πρώτο τρίμηνο.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου