Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

H ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ

Από το ιστολόγιο http://tourkikanea.gr/2011/08/16/petrol-2/#more-8702
Εφ. Ραντικάλ 15-8-2011


Η Μεσόγειος θερμαίνεται
Η Τουρκία μετά την συμφωνία που συνήψε η Ελληνοκυπριακή διοίκηση με μια αμερικανική εταιρία για διερευνητικές γεωτρήσεις, προειδοποίησε σχετικά μέσω της διπλωματικής οδού την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον. Οι Ρωμιοί αναζητούνε στήριξη από ΗΠΑ και Ισραήλ.



 ΑΓΚΥΡΑ/ΛΕΥΚΩΣΙΑ – Μετά την συμφωνία που συνήψε με μια αμερικάνική εταιρία η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση που ετοιμάζεται να αρχίσει μονόπλευρες έρευνες για φυσικό αέριο, η Άγκυρα προειδοποίησε την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον.
Στα πλαίσια αυτών των διπλωματικών κινήσεων οι επαφές και στην Άγκυρα και στην Ουάσιγκτον έγιναν σε επίπεδο βοηθού υφυπουργού.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κλήθηκε να κινηθεί υπεύθυνα στο θέμα των άκυρων αδειών για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου
Η Άγκυρα ζήτησε να προειδοποιηθεί ανάλογα προς αυτήν την κατεύθυνση και οι εταιρίες που προτίθενται να εμπλακούνε.

Η Τουρκία από την μια μεριά αναζητεί λύση μέσω του ΟΗΕ.
Συνομιλίες επίσης γίνονται με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αποτροπή αυτών των κινήσεων της Ελληνοκυπριακής πλευράς που υπονομεύουν τις προσπάθειες για ανεύρεση μια μόνιμης λύσης του Κυπριακού θέματος.
ΟΙ ΡΩΜΙΟΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΕ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση συναντώντας την σκληρή αντίδραση της Τουρκίας σχετικά με τα σχέδια της για έρευνες φυσικού αερίου στην Μεσόγειο, αναζητεί την στήριξη του Ισραήλ. Οι Ρωμιοί στοχεύουν μέσω μιας ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ που είναι σύμμαχος της Αμερικής, η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον να σταματήσει την Τουρκία.
Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση που ανακοίνωσε ότι οι έρευνες για φυσικό αέριο θα αρχίσουν στις 1 Οκτωβρίου, κινητοποιήθηκε όταν είδε ότι όσο πλησιάζει η ημερομηνία αυξάνουν και οι αντιδράσεις. Οι Ρωμιοί που έδωσαν την δουλειά των ερευνών για φυσικό αέριο στην Amerikan Noble Energy, αποφάσισαν να εντάξουν στην επιχείρηση και το Ισραήλ με στόχο να αποκτήσουν την ισχυρή στήριξη της κυβέρνησης της Ουάσιγκτον.
Παρά την αντίδραση της Άγκυρας η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση και η Ελλάδα φαίνονται αποφασισμένες να μην κάνουν βήμα πίσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου