Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Καμία ανταπόκριση από τις Ην.Πολιτείες στο αίτημά της Τουρκικά τερτίπια στη διεθνή κοινότητα για ματαίωση της εξόρυξης φυσικού αερίου

Από το ιστολόγιο http://www.philenews.com/el-gr/New-Homepage-With-Slider/4995/76871

Λευκωσία: Σε διεθνή διπλωματική εκστρατεία εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει αποδυθεί η Τουρκία, επιχειρώντας να υποσκάψει και να ματαιώσει τα σχέδια για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.


Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έντονες πιέσεις ασκούνται κυρίως προς την Ουάσιγκτον, αλλά και στα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε μια προσπάθεια της Άγκυρας να πείσει για το δήθεν παράνομο και μονομερές της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης του νησιού.

Όπως γράφουν οι εφημερίδες Χουριέτ και Ζαμάν, οι Τούρκοι ζητούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να υιοθετήσουν το επιχείρημα ότι η έναρξη ερευνών για φυσικό αέριο θα πρέπει να ανασταλεί μέχρι την επανένωση της Κύπρου, διότι, όπως υποστηρίζουν, αν βρεθεί φυσικό αέριο, τότε η Λευκωσία δεν θα θέλει πια επίλυση του Κυπριακού και θα καταρρεύσουν οι συνομιλίες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, δεν φαίνεται να συμμερίζονται τα τουρκικά επιχειρήματα, αφού άναψαν το πράσινο φως για εντοπισμό φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Σε επίσημη τοποθέτησή του, ύστερα από ερώτηση της Χουριέτ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει πως η τουρκική θέση είναι καλά γνωστή.

Παρά την πλήρη στήριξη προς τις δύο πλευρές για επανένωση της Κύπρου σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκαθαρίζουν ότι τα σχέδια της Κύπρου δεν επηρεάζουν τις συνομιλίες.

Σημειώνουν ακόμη ότι τα σχέδια της Κύπρου εντάσσονται στο πλαίσιο της εξασφάλισης ενεργειακών αναγκών μέσα από νέες πηγές, γεγονός το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν σθεναρά για όλες τις χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου