Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ Β' ΠΑΚΕΤΟ Δέχτηκε τις εγγυήσεις η Φινλανδία

Από το ιστολόγιο http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63309345

  Σε συμφωνία κατέληξαν η Ελλάδα και η Φινλανδία για το ζήτημα των χρηματικών εγγυήσεων που είχε ζητήσει από την Αθήνα προκειμένουνα συμμετάσχει στο νέο πακέτο βοήθειας, στο πλαίσιο των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου

Η Φινλανδη υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ούρπιλαϊνεν με τον Ιρλανδό ομόλογό της, Μάικλ Νόουναν
Η Φινλανδη υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ούρπιλαϊνεν με τον Ιρλανδό ομόλογό της, Μάικλ Νόουναν
Οι κυβερνήσεις της Φινλανδίας και της Ελλάδας συμφώνησαν για τους εγγυητικούς όρους του δανεισμού της Αθήνας, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν.
Με βάση τους όρους της συμφωνίας, η οποία απαιτείται να εγκριθεί και από τις άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης, η Ελλάδα θα μεταφέρει ένα ποσό στο φινλανδικό κράτος. Το ποσό αυτό και οι τόκοι θα επενδυθούν σε χαμηλού ρίσκου μακροπρόθεσμες επενδύσεις που θα εγγυηθούν το δάνειο, σύμφωνα με το Ελσίνκι.
Η κ. Ουρπιλάινεν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος των εγγυήσεων, πάντως δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Οι δύο χώρες διαπραγματεύονταν για το θέμα αυτό στην διάρκεια του καλοκαιριού.
Η νέα φινλανδική κυβέρνηση, η οποία σχηματίστηκε τον Ιούνιο αφού έγιναν παρατεταμένες διαπραγματεύσεις, είχε εξαγγείλει ότι θα ζητούσε εγγυήσεις ως προϋπόθεση για να λάβει μέρος σε μελλοντικές συμφωνίες δανεισμού της Ελλάδας και άλλων χωρών της ευρωζώνης.

Η συμφωνία, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί και από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη του ευρώ, αφορά τραπεζική κατάθεση από πλευράς της Ελλάδας σε λογαριασμό της Φινλανδίας, σύμφωνα με την υπουργό.

Όπως εξήγησε, η Ελλάδα θα καταθέσει εγγύηση σε μορφή μετρητών σε κρατικό λογαριασμό και η Φινλανδία θα επενδύσει τα κεφάλαια σε ομόλογα με αξιολόγηση ΑΑΑ.

Η Φινλανδία θα επιστρέψει στην Ελλάδα την εγγύηση, μαζί με το κέρδος από τις επενδύσεις στις οποίες αξιοποιήθηκαν, από τη στιγμή που θα ξεπληρωθεί το δάνειο στο πλαίσιο του πακέτου βοήθειας.

"Χωρίς τις πρόσθετες εγγυήσεις, η Φινλανδία δεν θα συμμετείχε στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα", επανέλαβε η κυρία Ούρπιλαϊνεν.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι το χρηματοδοτικό σχήμα που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες θα υποβληθεί προς έγκριση στο Euro WorkingGroup (Eurogroup σε επίπεδο των εκπροσώπων των Υπουργών). "Το χρηματοδοτικό αυτό σχήμα δεν έχει
κανέναν εμπράγματο χαρακτήρα" τονίζεται.

Υπενθυμίζεται ότι η Φινλανδία είχε θέσει το ζήτημα αυτό τόσο στο Eurogroup όσο και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, επικαλούμενη σοβαρούς εσωτερικούς πολιτικούς λόγους και μια διμερής συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας γύρω από ένα κατάλληλο χρηματοδοτικό σχήμα συμπεριελήφθη στα συμφραζόμενα της απόφασης της 21ης Ιουλίου.

Το χρηματοδοτικό σχήμα διαμορφώθηκε τελικά σε τηλεδιάσκεψη που είχε ο κ.Βενιζέλος με τη Φινλανδή ομόλογό του τις προηγούμενες μέρες, ενώ συνεχίζεται η νομική και τεχνική επεξεργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου