Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

ΘΗΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

Από το ιστολόγιο http://www.trt.net.tr/
Σημαντικός ο ρόλος της Τουρκίας σύμφωνα με τον ξένο τύπο

Παρά τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας και τις πρωτοβουλίες της Τουρκίας η βία που ασκεί ο συριακός στρατός κατά του λαού δεν λέει να σταματήσει.
Τα Ηνωμένα Έθνη ανήγγειλαν ότι από τον Μάρτιο που άρχισαν οι λαϊκές εξεγέρσεις στη χώρα σκοτώθηκαν 2 χιλιάδες άνθρωποι.



Ενώ συνεχίζεται η βροχή αντιδράσεων από τον κόσμο κατά του Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Στις αναλύσεις και στα σχόλια που δημοσιεύονται στις σημαντικότερες εφημερίδες του κόσμου αναφέρεται ότι η Τουρκία διαδραματίζει ρόλο κλειδί στη συνέχιση της διεθνούς καταπίεσης εναντίων της διοίκησης της Δαμασκού.
Το περιοδικό Time το οποίο δημοσίευσε ένα άρθρο-σχόλιο σχετικά με τη Συρία σημείωσε ότι το κλειδί του παιχνιδιού της περιφερειακής δύναμης βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας.
Ενώ η αμερικανική εφημερίδα New York Times έγραψε ότι παραμένουν άγνωστα τα απτά βήματα που αναμένεται να γίνουν σε περίπτωση που το καθεστώς της Συρίας δεν προχωρήσει σε αλλαγές μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες, που έχουν θέσει οι Τούρκοι αξιωματούχοι ως προθεσμία.
Από την άλλη ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, με 57 μέλη, ζήτησαν από τη Συρία να βάλει τέρμα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του λαού ενώ ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα επανέλαβαν την έκκληση τους για τον τερματισμό των επιχειρήσεων.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε άσκησε έντονη κριτική στη χρήση πολεμικών πλοίων και αρμάτων μάχης εναντίον των διαδηλωτών στη Συρία.
Η αντίδραση της Ισπανίας ήταν αρκετά διαφορετική.
Η υψηλής κυκλοφορίας εφημερίδα της χώρας, El Pais, ισχυρίστηκε ότι ο Ισπανός Πρωθυπουργός Θαπατέρο πρότεινε πολιτική ασυλία στην Ισπανία στον Άσαντ και ότι η πρόταση ισχύει ακόμη.
Ενώ ο Μπασάρ Αλ Άσαντ ισχυρίζεται ότι η χώρα του είναι αντιμέτωπη με μια συνωμοσία των εξωτερικών δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου