Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Ο κίνδυνος Προ των Πυλών

Από το ιστολόγιο http://cyprusindymedia.blogspot.com/2011/08/blog-post_06.html

του Σενέρ Λεβέντ / Şener Levent, avrupa@kktc.net

Σπέρνουν νοοθύελλα οι καταπληκτικές δηλώσεις του ΤουρκοΚύπριου αντιστασιακού αγωνιστή και σοσιαλιστή Σενέρ Λεβέντ / Şener Levent, δημοσιογράφου και συντάκτη της εφημερίδας Αφρίκα (πρώην Αβρούπα / Ευρώπη). Όπως και αν τις μελετήσει κάποιος, όπως και αν τις αξιολογήσει, ακόμα και μόνο το ένα δέκατο της σημασίας των να καταχωρήσει ανατρέπουν κάθε σχήμα, πρόσχημα, ιδεολόγημα, δόγμα και πρόφαση που διέπει την στάση και συμμετοχή της Κυβέρνησης στις συνομιλίες όπου προσυπογράφεται συνειδητά η καταστροφή μας.

Ο Σενέρ μας το λέει ξεκάθαρα: ο κίνδυνος βρίσκεται προ των πυλών, σταματείστε τη συμμετοχή στις συνομιλίες.

Διαβάστε το άρθρο του. Το αναδημοσιεύουμε εδώ σε δύο μέρη, Α και Β, όπου ο συγγραφέας ψηλαφεί τον αληθινό κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε. Ο κίνδυνος δεν αναφέρεται στην πιθανότητα να μην απελευθερωθούμε - αλλά στο να μην επιβιώσουμε!

Ακολουθούν μερικά σχόλια και ενημέρωση από την Ομάδα Σύνταξης.

* * *

Ο Φωτιάδης και ο Κίνδυνος που Βρίσκεται Προ των Πυλών
του Σενέρ Λεβέντ / Şener Levent

Α.
H ελληνοκυπριακή ηγεσία σίγουρα ακόμα δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει. Όπως και οι κυβερνήσεις της Πολωνίας, της Τσεχοσλοβακίας, της Νορβηγίας, της Δανίας και άλλων χωρών δεν είχαν αντιληφθεί τι σήμαινε η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία στη Γερμανία. Κάποιοι θα νομίσουν ότι υπερβάλλω πάλι επειδή έφερα ως παράδειγμα τον Χίτλερ. Ας νομίσουν, δεν πειράζει. Δεν με νοιάζει. Πρέπει να είναι τυφλός κάποιος για να μην βλέπει τις αλλαγές στην Τουρκία και το τι συνέπειες μπορούν να έχουν.

Στον ήδη υπάρχοντα τουρκικό εθνικισμό προστέθηκε και ο ισλαμικός φασισμός τώρα. Δεν πέθανε ο εθνικισμός με την ώθηση του στρατού εκτός πολιτικής ή με την υπαγωγή του κάτω από τις διαταγές των πολιτικών. Ενισχύθηκε πιό πολύ με το Ισλάμ. Αυξήθηκε πιό πολύ η ιμπεριαλιστική του όρεξη. Τι νομίζετε; Ότι μήπως ήρθε χωρίς λόγο στην Κύπρο ο Έρντογαν; Μήπως εκφώνησε χωρίς λόγο εκείνες τις ομιλίες που θύμιζαν Γενίτσαρο; Μήπως εκφώνησε χωρίς λόγο τις ομιλίες για κατάκτηση της Κύπρου μετά που γονάτισε το στρατό, ενώ όταν κυριαρχούσε ο στρατός μιλούσε για λύση «με αμοιβαίο κέρδος»;

Ενόσω ενισχύεται ξεπερνάει ακόμα και αυτή την πατριδοκαπηλία του στρατού. Η όρεξή του για κατάκτηση υπερισχύει επί της ορέξεώς του για συναίνεση. Δεν θέλει να επιστρέψει αυτά που πήρε στην Κύπρο. Θέλει να πάρει περισσότερα.

Συμφωνώ και εγώ με αυτά που είπε ο επιχειρηματίας Φώτος Φωτιάδης. Δεν έχει απομείνει πλέον κανένα νόημα για τις συνομιλίες μετά τις ομιλίες που εκφώνησε ο Έρντογαν στην Κύπρο. Πώς μπορεί να καθίσει κάποιος στο τραπέζι με έναν άνθρωπο που είπε ότι όχι μόνο τη Μόρφου δεν δίνει αλλά ούτε και αυτό το Βαρώσι; Μήπως χωνεύονται οι απειλές που εκτόξευσε για την ευρωπαϊκή Προεδρία της Κύπρου;

Μετά τις δηλώσεις του Έρντογαν έπρεπε σύσσωμη η ελληνοκυπριακή ηγεσία να εξεγερθεί και να θέσει σοβαρό θέμα στα κέντρα αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ. Ακόμα δεν είδα τέτοιο κλίμα εδώ. Ακόμη και εμείς ως Τουρκοκύπριοι αντιδράσαμε πιό πολύ κατά του Έρντογαν από τους Ελληνοκύπριους.

Δεν μας πτόησε η αστυνομική βία. Τον ρωτήσαμε το εξής: «Μήπως νομίζεις ότι η Κύπρος είναι αμπελοχώραφο του πατέρα σου και αν θέλεις τη δίδεις πίσω και αν δεν θέλεις την κρατάς;»

Δεν ξέρω αν ο Χριστόφιας ρώτησε κάτι τον Ντάουνερ. Αλλά αν δεν το έκανε έπρεπε να είχε ρωτήσει το εξής: «Εμείς εδώ συνομιλούμε ως δύο Κύπριοι ηγέτες και προσπαθούμε να βρούμε λύση. Αλλά για τα πάντα αποφασίζει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας που δεν κάθεται σε αυτό το τραπέζι. Σε μιά τέτοια περίπτωση, τι νόημα έχουν οι συνομιλίες;». Αυτό το ερώτημά πρέπει να το απαντήσουν και οι αξιωματούχοι της ΕΕ, όχι μόνο ο Ντάουνερ. Και αν αυτή είναι η στάση της Τουρκίας και ο ΟΗΕ με την ΕΕ δεν αναλάβουν πρωτοβουλία έναντι της στάσης αυτής, τι άλλο μένει εκτός από την αποχώρηση από εκείνο το τραπέζι;

Όμως, άλλο θέμα είναι αν υπάρχει η έγνοια τού να μην γίνει κανείς η πλευρά που αποχωρεί από το τραπέζι και κάθονται εκεί μόνο γι' αυτό το λόγο. Δεν φαίνεται πως είναι υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς η συνέχιση των συνομιλιών. Χρησιμεύει στην Τουρκία για να μας τσαμπουνάει τα περί λύσης και ειρήνης. Όμως, άλλο πρόβλημα είναι η αποχώρηση από το τραπέζι.

Β.
Σύντομα μπορεί να ξεσπάσουν μεγάλα γεγονότα στην περιοχή μης. Η Λιβύη μετατράπηκε σε λίμνη αίματος. Η Συρία είναι άνω κάτω. Υπάρχουν πολλοί νεκροί και εκεί. Εξαντλείται η υπομονή της Δύσης για τη Συρία. Ψάχνει ευκαιρία για να επέμβει. Θέλει (η Δύση) να κάνει η Τουρκία αυτή την επέμβαση.

Και η Τουρκία φαίνεται να βλέπει όλο και πιο ζεστά το θέμα. Τι λέτε, μήπως δεν μπορεί να είναι αυτός ένας λόγος για την αλλαγή στην Τουρκία και ίσως να είναι και ο πραγματικός λόγος; Μήπως δηλαδή δεν μπορεί να είναι αυτός ο λόγος της παραίτησης του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού και των διοικητών των σωμάτων στρατού; Ξέρετε. Προηγουμένως, δεν είχε εξασφαλιστεί η έγκριση του στρατού για επέμβαση στο Ιράκ. Όμως τώρα έχουν αποστρατευτεί όλοι οι διοικητές που είπαν όχι σε εκείνο το υπόμνημα. Μπορούμε να πούμε και ότι έχουν τιμωρηθεί. Μήπως δεν μπορεί να έχουν αποστρατευθεί και τώρα επειδή αντιτέθηκαν σε μια επέμβαση στην Συρία;

Στην καρδιά κάθε εθνικιστή Τούρκου υπάρχει η επιθυμία να γίνει «κατακτητής» . 0 Μπουλέντ Ετζεβίτ είχε γίνει ο «Κατακτητής της Κύπρου» με την κατάληψη του νησιού. Και με την απελευθέρωση των Τουρκοκυπρίων. Μήπως ο Έρντογαν δεν θα θέλει να γίνει ο κατακτητής της Συρίας «απελευθερώνοντας» τα ομόθρησκα αδέλφια του που ζουν εκεί;

Σενέρ Λεβέντ / Şener Levent

~~~~~~~~~

Τρία σημεία του άρθρου του Σενέρ μας προσκαλούν να σταθούμε και να τα εξετάσουμε.

1. Η αναφορά στον Φώτο Φωτιάδη, Ε/Κύπριο κεφαλαιοκράτη και επιχειρηματία αφορά δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο πριν μερικές μέρες.
Φώτος Φωτιάδης:
«Η μόνη ελπίδα σωτηρίας είναι η διακοπή των συνομιλιών και καταγγελία της Τουρκίας για να λήξουμε το λαβύρινθο των διαπραγματεύσεων...
Είναι φρόνιμο τώρα πια να συνεχίσουμε ν’ ανεχόμεθα να μας σύρουν ως πρόβατον επί σφαγή στο τραπέζι τέτοιων παγιδευμένων συνομιλιών, καρμανιόλα για μας, απαθείς θεατές της υλοποίησης των καταχθόνιων κατακτητικών σχεδίων του εχθρού σε βάρος της πατρίδας μας;»
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/406536
Ο Σενέρ δεν συνηθίζει να ταυτίζεται ή να συμφωνεί με εκπροσώπους της άρχουσας τάξης παρά μόνο όταν το θέμα είναι εξέχουσας σημασίας που ξεπερνά την αναγκαιότητα της ταξικής πάλης στην οποία όπως και εμείς, είναι αφοσιωμένος. Με άλλα λόγια, στο θέμα της επιβίωσης των λαών μας η ταξική πάλη παίρνει δεύτερη θέση, και υπερέχει η αναγκαιότητα ενότητας.

2. Ο Σενέρ λέει ξεκάθαρα πως η Ε/Κυπριακή ηγεσία οδηγεί τη χώρα σε καταστροφή με το να συνεχίζει να συμμετέχει στην υποκρισία των συνομιλιών τη στιγμή που ο αρχηγός της κατοχικής δύναμης, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Έρντογαν, αρθρώνει ξεκάθαρα πως μόνη του πρόθεση είναι η διαιώνιση της κατοχής.

Και προσθέτουμε:
Ο Πρόεδρος και οι συν αυτώ κόλακες και βρυκόλακες όχι μόνο συνεχίζουν να συνομιλούν προσφέροντας άλλοθι στον κατακτητή. Επιμένουν να προσφέρουν στις κατοχικές δυνάμεις τη συναίνεση τους γιά μιά ρατσιστική Διζωνική "τελική λύση" βασισμένη σε Φυλετικούς Νόμους, με νομιμοποίηση 50.000 παράνομων εποίκων, με "στάθμιση" της ψήφου ώστε να διοικεί με άνεση η Ανωτέρα Φυλή, προεδρία της χώρας που θα καθορίζεται εκ περιτροπής με Φυλετικά κριτήρια, και όλο τούτο θεμελιωμένο σε γεωγραφικό διαχωρισμό των κατοίκων με βάση τον Φυλετικό Νόμο και ρατσιστικά κριτήρια εθνότητας, πολιτιστικής, γλωσσικής και θρησκευτικής ταυτότητας, με εγγυήσεις ώστε να διασφαλίζεται η δοθείσα Φυλετική υπεροχή εις έκαστον των κρατιδίων σε πληθυσμό και περιουσίες.

Υπάρχει Σοσιαλιστής ή πατριώτης που να ανέχεται τέτοιο θηριώδες κρατικό κατασκεύασμα οπουδήποτε επί Γής; Ενόσω υφίστατο στην Νότιο Αφρική το πολεμήσαμε με χίλιους τρόπους και με ατέλειωτες διεθνιστικές κινητοποιήσεις. Και ο ίδιος ο λαός εκεί έχυσε ποταμούς το αίμα του και έδωσε εκατόμβες αυτοθυσίας στον αγώνα γιά εξάλειψη του ρατσιστικού Απάρταϊντ. Επίσης, εφόσον συνεχίζει να υφίσταται τέτοιο σύστημα στην κατεχόμενη Παλαιστίνη και στο Ισραήλ, παρομοίως: το πολεμούμε σε συμμαχία και αλληλεγγύη με τον λαό της Παλαιστίνης, με κάθε μέσον.

Γιατί να θεωρείται "φυσιολογικό" ή καν "αριστερό" το τερατώδες έκτρωμα της ρατσιστικής Διζωνικής που παρακαλεί ο Πρόεδρος μας τον κατακτητή να υιοθετήσει;

3. Στο μέρος Β του άρθρου του, ο Σενέρ κάμνει τομές σε πολιτική ανάλυση που μέχρι τώρα πολύ λίγες δυνάμεις της Αριστεράς έχουν κατανοήσει ή αποδεκτεί. Αναφέρεται στον αναδυόμενο Νεο-Οθωμανικό χαρακτήρα της Τουρκίας ως αυτοδύναμης περιφερειακής δυνάμεως.

Η ανάλυση τούτη εφάπτεται και παραλληλίζεται με τις προσεγγίσεις άλλων μελετητών, και κυρίως με εκείνη του Γιώργου Καραμπελιά (της ομάδας Άρδην - Ρήξη), του οποίου η εργασία παραθέτει το πως και το γιατί η Τουρκία έχει όχι μόνο βλέψεις στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, τον Ισλαμικό κόσμο και τα Βαλκάνια, αλλά και κατέχει τη δυνατότητα υλοποίησης μιάς τέτοιας ηγεμονίας σε όλο και αυξανόμενο βαθμό - πράγμα που οι κατέχοντες την εξουσία σε Κύπρο και Ελλάδα ούτε το καταλαβαίνουν, ούτε και που θέλουν να το καταλάβουν.

Παρακαλούμε μελετήστε μιά σύντομη εισαγωγή στο θέμα από τον Σόλωνα Αντάρτη που δημοσιεύσαμε εδώ:
Ο Νεο-Οθωμανισμός και η Κύπρος ~ Εισαγωγή
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2011/04/blog-post_12.html

Ο κίνδυνος που βιώνουμε σήμερα γιά την επιβίωση μας στην Κύπρο είναι πολύ πιό μεγάλος από ότι υπήρχε το 1974. Ακόμα και μέσα στις χειρότερες φάσεις των ημερών του εμφυλίου σπαραγμού, του πραξικοπήματος και της εισβολής, η ηγεσία του κράτους ΔΕΝ ήταν στα χέρια ανθρώπων που συνειδητά ζητούν να δώσουν στον κατακτητή τα πάντα. Σήμερα είναι. Και η Τουρκία τότε ήταν μιά μικρή σχετικά τοπική γειτονική δύναμη που ήταν απόλυτα εξαρτημένη στις ΗΠΑ γιά την στρατιωτική, οικονομική και διεθνή διπλωματική της υπόσταση. Σήμερα η Τουρκία ΔΕΝ είναι εξαρτώμενη - ενώ η Κύπρος, όση μας έμεινε, είναι ΑΠΟΛΥΤΑ εξαρτώμενη γιά τα πάντα από τους ιμπεριαλιστές.

Πιστεύουμε πως ο Σενέρ κρούει ένα σήμα κινδύνου το οποίον πρέπει να ακούσουν οι ηγεσίες και να το λάβουν υπόψην, αλλάζοντας κατεύθυνση αμέσως και αναλαμβάνοντας την αναδιοργάνωση Κράτους και Κοινωνίας ώστε να προλάβουμε το κακό. Ακόμα πιό επιτακτικά - και ιδίως διότι οι ηγεσίες εθελοτυφλούν - όσοι ανεξάρτητοι πολίτες και αυτόνομες ομάδες βλέπουμε και καταλαβαίνουμε, πρέπει να πάρουμε την ευθύνη να προστατεύσουμε τις κοινότητες μας με κάθε διαθέσιμο μέσον.

Ομάδα Σύνταξης
Ενδο~Μήδεια / Cyprus IndyMedia
~~~~~~~~~~~~~~

"Μιά παραίτηση του Προέδρου δεν θα λύσει τίποτα. Απλώς θα φανερώσει πιό άμεσα το τρομακτικό πολιτικό κενό που έχουν δημιουργήσει οι παραζαλισμένες εξουσίες στην Κύπρο. Και ίσως παραδώσει το πηδάλιο του Κράτους σε άλλους, ακόμα πιό επικίνδυνους και αρρωστημένους δογματιστές ή αυταρχικούς εξουσιαστές.
Οι λύσεις στο πρόβλημα της επιβίωσης του Ελληνισμού στην Κύπρο, οι λύσεις που θα αποτρέψουν την επερχόμενη διζωνική καταστροφή...."
Ποιές Λύσεις Προτείνουμε / 2009
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2009/09/blog-post.html#proteinoume

Ποιές Λύσεις Προτείναμε:
"Ουδείς Υποψήφιος Είπε..."
http://www.cyprusindymedia.org/Oudeis-Ypo4hfios-Ekloges2008.html

Υποστηρίζουμε το πρόγραμμα εργασιών που άρχισε να υλοποιεί η
Φιλική Εταιρεία Κύπρου:
Εργασίες ~ Άμεσοι και Μεσαίου Βεληνεκούς Στόχοι
http://filiki.etaireia.org/ergasies.html

Οι δηλώσεις Έρντογαν:
http://www.ioniannews.gr/world/2609-l---------r
Εναλλακτική διεύθυνση:
http://groups.yahoo.com/group/cyprus-imc-ellinika/message/1901

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου