Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Επαναφέρουν το ζήτημα... συνταγματικής κατοχύρωσης των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών • Λένε «όχι» στο ευρωομόλογο Υπερ-κυβέρνηση Ρομπάι εισηγούνται Μέρκελ και Σαρκοζί Θα καταθέσουν πρόταση για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές

Από το ιστολόγιο http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=301984
    Τη δημιουργία μίας «πραγματικής κυβέρνησης» της ευρωζώνης, υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, πρότειναν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι. Ξαναέβαλαν στο τραπέζι την πρόταση για συνταγματική υποχρέωση κατάρτισης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
Στον ίδιο ρυθμό, Μέρκελ και Σαρκοζί Στον ίδιο ρυθμό, Μέρκελ και Σαρκοζί Το γαλλογερμανικό σχέδιο προβλέπει συνόδους κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης, δύο φορές το χρόνο, υπό την προεδρία του Ρομπάι.



Ο πρόεδρος της Ευρωζώνης προβλέπεται να έχει θητεία δυόμιση ετών.
Μέρκελ και Σαρκοζί απηύθυναν έκκληση σε όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης να κατοχυρώσουν συνταγματικά ότι οι προϋπολογισμοί τους θα είναι ισοσκελισμένοι. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η αρχή της "οικονομικής ισορροπίας" θα πρέπει να υιοθετηθεί από τα 17 κράτη του ευρώ μέχρι το καλοκαίρι του 2012.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι πόροι που προβλέπονται για το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης είναι επαρκείς.
Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν, επίσης, ότι θα προωθήσουν από κοινού πρόταση για τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Αναμένεται να είναι έτοιμη το Σεπέμβριο.
Όσον αφορά στα ευρωομόλογα, η Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι δεν θα βοηθούσαν στην παρούσα συγκυρία. Από τη μεριά του, ο Σαρκοζί υποστήριξε ότι θα έθεταν σε κίνδυνο τα κράτη με την καλύτερη πιστοληπτική αξιολόγηση και σημειωσε ότι δεν θα μπορούσαν παρά να αποτελέσουν την κατάληξη της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου