Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Γερμανικό "Halt!" στις ευρωαγορές

Από το ιστολόγιο http://www.reporter.gr/
Γερμανικό "Halt!" στις ευρωαγορές
Πυκνώνουν τα "σύννεφα" πάνω από το Βερολίνο. Το γερμανικό "χειρόφρενο" στην ανάπτυξη και οι φόβοι για "άοσμη" συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί κοκκινίζουν τους δείκτες.
Έντονα πτωτικές τάσεις σημειώνονται στην Ευρώπη στην αυλαία των συνεδριάσεων της Τρίτης καθώς τα αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία για τη γερμανική ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τις διαψεύσεις για την ύπαρξη στο τραπέζι των συνομιλιών Μέρκελ-Σαρκοζί το φλέγον ζήτημα του ευρωομολόγου απογοητεύουν τις αγορές.
Στους μεγάλους χαμένους οι μετοχές βιομηχανιών όπως η Siemens και αυτοκινητοβιομηχανιών όπως η Daimler, η BMW και η Renault. .


Στα ταμπλό, ο λονδρέζος FTSE υποχωρεί 1,23% στις 5.285 μονάδες, ο γαλλικός CAC σημειώνει απώλειες 1,22% στις 3.200 μονάδες ενώ το ισχυρότερο πλήγμα όπως είναι φυσικό έχει δεχθεί ο γερμανικός DAX που υποχωρεί 1,51% στις 5.931 μονάδες.
Αναλυτικά, όλα τα βλέμματα των διεθνών αγορών είναι στραμμένα σήμερα στη συνάντηση Merkel - Sarkozy, στην ατζέντα της οποίας δε θα βρίσκεται το ευρωομόλογο, όπως θα ευελπιστούσαν οι αγορές, σύμφωνα με τη διάψευση του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο, η κ. Merkel δεν προτίθεται μεν να προβεί σε συζητήσεις για το ευρωομόλογο, αλλά και ούτε θα αποφύγει το ζήτημα αν ο κ. Sarkozy το θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρωταρχικός στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι η άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου που συμφωνήθηκαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ασιατικές αγορές

Νωρίτερα, συνεδριάσεις των ασιατικών αγορών, με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες στη Σεούλ και Τόκιο παίρνοντας την πρώτη πάσα μετά το.. ριμπάουντ της Wall Street. Τα πάνω τους πήραν και ορισμένοι δείκτες τεχνολογίας μετά την εξαγορά της Motorola Mobility Holdings Inc. από την Google.
Πάντως η ανησυχία παρέμεινε αποτυπωμένη στα ταμπλό και τα βλέμματα ήταν στραμμένα στη Γηραιά Ήπειρο εν όψει της πολυαναμενόμενης συνάντησης Μέρκελ-Σαρκοζί. Έντονη μεταβολητότητα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό σε Ιαπωνία και Αυστραλία, ενώ στοπ μπήκε στο σερί του κινέζικου δείκτη μετά από τέσσερις συνεδριάσεις “πράσινα”.
Στα ταμπλό, κέρδη 0,18% για τον Nikkei στο Τόκιο, υποχώρησε κατά 0,19% ο Hang Seng, απώλειες 0,73 και για τον κινέζικο Shanghai Composite ενώ στα κόκκινα κατά 0,68% έκλεισε ο αυστραλιανός S&P. Καταπράσινος ο Kospi στη Νότιο Κορέα στο +4,83%.
Υπενθυμίζεται ότι η Google εξαγόρασε τη Motorola Mobility Holdings έναντι 12,5 δισ. δολαρίων, σε ένα ντηλ που πολλοί έσπευσαν να κατατάξουν ως “φούσκα”.
Η Google θα καταβάλει για την εταιρεία 40 δολ. ανά μετοχή, τίμημα που περιέχει premium 63% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής.
Δημήτρης Κώτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου