Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

''Η λύση πρέπει να έρθει πριν τον Ιούλιο του 2012'' Έρογλου: δεχθείτε την γεωγραφία που επέβαλε η εισβολή Ανησυχεί για ''την πολιτική αστάθεια στην ε/κ πλευρά''

Από το ιστολόγιο http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/22870
16 Αυγούστου 2011 11:40

Έρογλου: δεχθείτε την γεωγραφία που επέβαλε η εισβολή


Την 20η Ιουλίου, ημέρα που ξεκίνησε η «επιχείρηση απελευθέρωσης'' - όπως αναφέρεται - της Αμμοχώστου γιόρτασαν χθες στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι με την εισβολή επιτεύχθηκε η ελευθερία των Τ/κ και πως αισθάνεται περηφάνια και ευτυχία όταν σκέφτεται το αποτέλεσμα που αυτή δημιούργησε σε επίπεδο γεωγραφίας. Για την ύπαρξη και ελευθερία της, πρόσθεσε, η Αμμόχωστος έκανε μεγάλο αγώνα και εμπόδισε την αιχμαλωσία των Τ/κ.


Δεν επιθυμεί, συνέχισε, τους πολέμους και πρέπει η Κύπρος να λυτρωθεί με ειρηνικό τρόπο και τα χρήματα που ξοδεύονται σε όλο τον κόσμο για τα όπλα να χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση και για τους φτωχούς και πεινασμένους ανθρώπους.

Στο Κυπριακό, είπε, ''έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και καιρό, αλλά ακόμη δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Οι Ε/κ γείτονες πιστεύουν ότι μπορούν να γυρίσουν στην προ του 1974 κατάσταση και δεν έχουν αποδεχθεί τη γεωγραφία που προέκυψε μετά το 1974''. Υποστήριξε ότι ο λόγος που δεν μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία στην Κύπρο είναι η «αδιάλλακτη», όπως τη χαρακτήρισε, συμπεριφορά της ε/κ πλευράς.

''Η διαδικασία μπροστά μας θα είναι δύσκολη. Οι συνομιλίες όπως τις συμφωνήσαμε με το ΓΓ του ΟΗΕ θα συνεχίσουν. Ανησυχούμε λόγω της πολιτικής αστάθειας στην ε/κ πλευρά και της στάσης του Χριστόφια και πώς θα δοκιμαστεί η αξία της διαδικασίας. Θέλουμε συμφωνία. Ηρθε ο καιρός. Δεν πρέπει να το παρατείνουμε πολύ περισσότερο. Εάν υπάρχει πρόθεση, συμφωνία γίνεται. Αλλιώς δεν έχουν δικαίωμα να μας κρατούν όμηρους της μη λύσης'', πρόσθεσε.

Υποστήριξε επίσης ότι η ε/κ πλευρά δεν αποδέχεται τις εποικοδομητικές - όπως τις χαρακτήρισε - εισηγήσεις της τ/κ πλευράς για το περιουσιακό και εδαφικό όπως δεν δέχεται και τις εγγυήσεις της Τουρκίας. Χαρακτήρισε τις προτάσεις της τ/κ πλευράς λογικές, που αποσκοπούν στην επίτευξη ειρήνης, προσθέτοντας ότι οι Τ/κ δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν την αυτοδιοίκησή τους, τη διζωνικότητα και τις εγγυήσεις της Τουρκίας. Η διζωνικότητα, είπε, είναι ζωτικής σημασίας για τους Τ/κ και οι τουρκικές εγγυήσεις δεν αποτελούν απειλή για τους Ε/κ.

Κάλεσε την ε/κ πλευρά «να μην παρεμβάλλει εμπόδια στη λύση και να μην χρησιμοποιεί την ΕΕ για να εξαναγκάσει την Τουρκία και τους Τ/κ να υποκύψουν στις αξιώσεις της», κατά την έκφρασή του. Η εισβολή, ανέφερε, ήταν για τους Τ/κ ημέρα αναγέννησης, ημέρα κατά την οποία εγκατέλειψαν το σκότος και είδαν το φως.

Σε εκδήλωση για τους 84 πεσόντες στο κατεχόμενο χωριό Βουνό, ο Ντερβίς Ερογλου υποστήριξε ότι οι Ε/κ βρίσκονται μακριά από τη συμφωνία στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι η επίλυση του προβλήματος πρέπει να έρθει πριν τον Ιούλιο του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου