Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Μαρκουλή: Προχωρούμε με τον σχεδιασμό μας για το Φ.Α.

Από το ιστολόγιο http://www.sigmalive.com/news/politics/410352


Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή, είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα κάνει όλα τα απαραίτητα διαβήματα ούτως ώστε η Κύπρος να προχωρήσει κανονικά στην εκμετάλλευση της ΑΟΖ παρόλες τις τουρκικές απειλές.
Η ΥΠΕΞ είπε πως θα εγείρει το θέμα στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου, στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, ενώ ταυτόχρονα έχουν απευθύνει επιστολές και στα 5 μόνιμα μέλη του Σ.Α. αναμένοντας εντός των ημερών τις απαντητικές τους αντιδράσεις.



«Έχω επίσης μιλήσει και με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ άρα τα δικά μας διαβήματα προχωρούν. Εμείς προχωρούμε με τον σχεδιασμό μας γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε απόλυτο κυριαρχικό δικαίωμα ως κυπριακή δημοκρατία στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη με βάση και τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας την οποία εμείς έχουμε επικυρώσει είμαστε συμβαλλόμενο μέρος ενώ η Τουρκία δεν το έχει πράξει» είπε η ΥΠΕΞ.

Τόνισε πως η Τουρκία έχει αυτή την στιγμή να αντιμετωπίσει και τις ΗΠΑ και το Ισραήλ αλλά και τα ιδιωτικά συμφέροντα της μεγάλης εταιρείας noble energy. Δεν έχει να κάνει μόνο με την Κυπριακή Δημοκρατία και τα αποκλειστικά της δικαιώματα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη αλλά με τεράστια συμφέροντα τα οποία σίγουρα δεν μπορεί να αδιαφορήσει.

Επίσης υπάρχουν και οι αρχές του διεθνούς δικαίου υπάρχουν και οι χώρες που μας υποστηρίζουν και τα μηνύματα τα οποία παίρνουμε από τα διαβήματα στα οποία έχουμε προβεί τις τελευταίες μέρες είναι πολύ ενθαρρυντικά .

Την ίδια ώρα Τουρκικά Μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως η Τουρκία επιχειρεί να ματαιώσει τα σχέδια για εξόρυξη υδρογονανθράκων, στην αποκλειστική ζώνη της Κύπρου, ασκώντας πιέσεις στις ΗΠΑ και τα υπόλοιπα Μέλη του Σ.Α. για το δήθεν παράνομο και μονομερές της Αποκλειστικής ζώνης.

Οι Τούρκοι ζητούν από τις ΗΠΑ να υιοθετήσουν το επιχείρημα ότι η έναρξη ερευνών για φυσικό αέριο θα πρέπει να ανασταλεί ,μέχρι την επανένωση της Κύπρου . Μάλιστα υποστηρίζουν ότι εάν βρεθεί φυσικό αέριο ,η Λευκωσία δεν θα θέλει επίλυση του κυπριακού. Ως γνωστό ,οι ΗΠΑ άναψαν το πράσινο φως, για εντοπισμό φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου