Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Εξαρτημένοι από το αλκοόλ οι νεαροί Βρετανοί

Από το ιστολόγιο http://www.briefingnews.gr/international/item/2732

της Μαρίας Γιαχνάκη


Τα επεισόδια, που δημιουργούν οι νεαροί Βρετανοί, όταν έρχονται στη χώρα μας, ξεκινούν κυρίως εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Το βρίσκουν παντού, ρέει άφθονο στα ποτήρια τους και σε αυτό είναι εθισμένοι.

Κανείς δεν τους περιορίζει την κατανάλωση του, και εκείνοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και το τελευταίο δευτερόλεπτο «ελευθερίας» στα ελληνικά νησιά πίνοντας μέχρι τελικής πτώσεως. Η απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ για τους ανήλικους στη Βρετανία (που ισχύει και στην Ελλάδα) δεν έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Το αλκοόλ έχει γίνει γι’ αυτούς το Α και το Ω στην καθημερινότητάς τους. Σχετική έκθεση του Βρετανικού Ινστιτούτου Μελετών Για Το Αλκοόλ αποκάλυψε πως το 59% των νεαρών είχε σκοπό κατά την έξοδό του μόνο τη μέθη και όχι τη διασκέδαση.

Οι εικόνες που καταγράψαμε στο Κάβεν Γκάρντεν - σε μια από τις πιο εύπορες περιοχές του Λονδίνου - αποδεικνύουν με πόση υπομονή και επιμονή νεαρά αγόρια και κορίτσια σχηματίζουν ουρές, για να μπουν σ’ ένα πρόχειρα μπαρ, που είχε στηθεί στην πλατεία, και πρόσφερε δωρεάν αλκοόλ. Περίμεναν με τις ώρες στην ουρά μέχρι να έρθει η σειρά τους και να πιουν όσο αντέξουν.








Φεύγουν διακοπές για να μεθύσουν

Είναι τέτοιο το πάθος τους για το αλκοόλ, που όταν ξεκινούν για τις διακοπές τους, φεύγουν ήδη μεθυσμένοι από τη χώρα τους, παραμένουν μεθυσμένοι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και των διακοπών, και επιστρέφουν και πάλι στη χώρα τους πίνοντας καθημερινά σχεδόν αλλά… κρυφά.

Καταγράψαμε μέσα στο αεροπλάνο, κατά τη διάρκεια πτήσης - που ταξίδευε από τη Βρετανία προς την Ελλάδα - παρέες νεαρών να πίνουν διαρκώς αλκοόλ, δημιουργώντας φασαρίες, ενοχλώντας τους συνεπιβάτες και το προσωπικό του αεροσκάφους.

 

Ταραχές και συγκρούσεις με άρωμα μπύρας

Οι βίαιες συγκρούσεις στη Μ. Βρετανία τις τελευταίες μέρες έφεραν στην επιφάνεια τα σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, που αντιμετωπίζει η βρετανική κοινωνία. Οι κοινωνικές ανισότητες, η γκετοποίηση, η ανεργία, και φυσικά το αλκοόλ οδήγησαν στις ταραχές, που δεν είναι απλώς εγκληματικές ενέργειες.

Ένα από τα προβλήματα, που η βρετανική κοινωνία προσπαθεί να σκεπάσει, είναι η εξάρτηση του πληθυσμού της από το αλκοόλ. Τις μέρες των συγκρούσεων οι περισσότεροι από τους νεαρούς, που πήραν μέρος στα επεισόδια, ήταν εξαγριωμένοι, αλλά είχαν καταναλώσει και μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών. Το αλκοόλ πυροδότησε και τα συναισθήματα και την οργή των νεαρών.

Εκατομμύρια στερλίνες για την απεξάρτηση

Ο υποδιοικητής της Αστυνομίας στο Μάντσεστερ δήλωσε στο BriefingNews: «Το πρόβλημα είναι βαθύτερο και χρόνιο. Το αλκοόλ στην Αγγλία είναι ο εχθρός της χώρας και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Στο παρελθόν η Βρετανία ξόδεψε 1,4 εκ. στερλίνες για απεξάρτηση νέων από το αλκοόλ, τους οποίους είχε συλλάβει η Αστυνομία σε κατάσταση μέθη σε επιχειρήσεις, που πραγματοποίησε σε 69 περιοχές της χώρας».

Η χρήση αλκοόλ απαγορεύεται στους ανήλικους και όμως αν κάνει κανείς μια βόλτα στις φτωχογειτονιές του Λονδίνου, αλλά και στο κέντρο, θα δει παρέες νέων να πίνουν μπίρες και ποτά στα πάρκα στα παγκάκια αλλά και στους δρόμους.

Στις 23:00 οι παμπ κλείνουν. Το θέαμα που αντικρίζει ο επισκέπτης της πόλης είναι θλιβερό. Οι θαμώνες – άνδρες και γυναίκες – φεύγουν από τα μπαρ τελείως μεθυσμένοι. Συμπεριφέρονται, χωρίς ίχνος αναστολών, εξευτελίζοντας συχνά την προσωπικότητα τους. Δεν είναι ασυνήθιστες οι εικόνες με άνδρες και γυναίκες να ουρούν στη μέση του δρόμου, να παραπαίουν, να κάνουν εμετό, να κοιμούνται «τύφλα» στα πεζοδρόμια. 

Το πρόγραμμά τους είναι συγκεκριμένο. Τελειώνουν τη δουλειά τους το απόγευμα και αμέσως τρέχουν να χωθούν στην πρώτη παμπ που θα βρουν ανοιχτή, για να μεθύσουν. Είναι γνωστό ότι στην Αγγλία δεν λένε «πάμε να πιούμε ένα ποτό» λένε «πάμε να μεθύσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου