Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Σαφή μηνύματα προς την Τουρκία

Από το ιστολόγιο http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/08/blog-post_4194.html

ΜΑΡΙΟΥ ΑΔΑΜΟΥ
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ κάλεσε την Άγκυρα να πάψει τις απειλές και να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της.Η Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή συζήτησε το Κυπριακό και τις διεθνείς εξελίξεις με το Σταύρο Λαμπρινίδη

Σειρά επαφών με την ελληνική ηγεσία είχε, χθες, στην Αθήνα, η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, όπου πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψή της μετά την ανάληψη των νέων της καθηκόντων. Αρχικά συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό της Σταύρο Λαμπρινίδη, με τον οποίο συζήτησε σειρά θεμάτων που άπτονται του Κυπριακού και των διεθνών εξελίξεων με επίκεντρο τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων.

«Μέχρι να πατήσετε γερά»
Μετά το πέρας της συνάντησής του με την κ. Μαρκουλλή, ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις σχέσεις Ευρώπης - Τουρκίας, την προετοιμασία της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, θέματα ενέργειας, αλλά και ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική, καθώς και θέματα της οικονομίας. Στη συνέχεια ο κ. Λαμπρινίδης έστειλε και μήνυμα συμπαράστασης στον κυπριακό λαό αναφορικά με την έκρηξη στο Μαρί, λέγοντας ότι «η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πλάι σας με όλες τις της δυνάμεις, μέχρι να πατήσετε γερά στα πόδια σας μετά από αυτήν την τραγωδία. Ο κυπριακός λαός έχει αποδείξει ότι έχει τεράστιο σθένος και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρει ενωμένος και αποφασισμένος να ξαναχτίσει ό,τι καταστράφηκε και να κάνει την πατρίδα του ακόμα πιο ισχυρή».

Σχετικά με τη συνεργασία των δύο χωρών, ο κ. Λαμπρινίδης τόνισε ότι «η συνεργασία και ο συντονισμός Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλους τους τομείς αποτελεί θεμέλιο λίθο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής». Διαβεβαίωσε, δε, πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει ενεργά την Κυπριακή Δημοκρατία και τη διαπραγματευτική προσπάθεια του Προέδρου Χριστόφια, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «οι πρόσφατες εμπρηστικές δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας δεν επιτρέπουν, δυστυχώς, ιδιαίτερη αισιοδοξία για τους επόμενους μήνες».

Τα μηνύματα προς την Τουρκία
Όπως είπε, «το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς, η Τουρκία κλιμακώνει τις απειλές της σε βάρος της Κύπρου, αντιδρώντας στο αυτονόητο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τον φυσικό της πλούτο. Το ελληνικό ΥΠΕΞ και στις δύο αυτές περιπτώσεις ακαριαία αντέδρασε με σαφέστατες δικές του δηλώσεις». Αντί η Τουρκία, υπέδειξε, να επιχειρεί να δικαιολογήσει παράνομες ενέργειές της επικαλούμενη συμβάσεις και συνθήκες, τις διατάξεις των οποίων η ίδια κατ' εξακολούθησιν παραβιάζει ή δεν προσυπογράφει, θα πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται τη διεθνή έννομη τάξη. Υπέδειξε, ακόμη, πως η Τουρκία οφείλει να σταματήσει τις απειλές για λήψη μέτρων της δήθεν προάσπισης έννομων συμφερόντων της και να συνειδητοποιήσει ότι αυτή η ρητορική θα πέσει στο κενό. «Να προχωρήσει στην υιοθέτηση του Δικαίου της Θάλασσας, όπως εκατοντάδες χώρες στη Γη και ν' απελευθερώσει επιτέλους τις διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού», σημείωσε.

Καταγγείλαμε την Τουρκία
Από την πλευρά της η Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Κύπρος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «με την πολύ στενή συνεργασία στην οποία προσβλέπω, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που θα έχουμε μπροστά μας τους επόμενους μήνες». Εξέφρασε, ακόμη, την ευγνωμοσύνη της κυπριακής Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού για την αμέριστη συμπαράσταση της ελληνικής Κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στη μεγάλη τραγωδία που έπληξε πρόσφατα την Κύπρο. Κάνοντας αναφορά στις προκλητικές και απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, είπε: «Για μας είναι ένα σοβαρότατο θέμα που έχουμε ήδη ζητήσει να εγγραφεί στην επόμενη άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στην Πολωνία, αρχές Σεπτεμβρίου και είναι εκεί που ελπίζουμε και προσβλέπουμε να έχουμε την αλληλεγγύη των εταίρων μας στην ΕΕ».

«Η πλειοψηφία συμφωνεί με Χριστόφια»
Απαντώντας, εξάλλου, σ' ερώτηση στην οποία υποβλήθηκε ότι σύμφωνα με δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία των πολιτών και του πολιτικού κόσμου στην Κύπρο διαφωνεί με τις περισσότερες προτάσεις Χριστόφια, η κ. Μαρκουλλή υποστήριξε ότι «ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι και ο ηγέτης της ε/κ κοινότητας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, βασίζει τις θέσεις της πλευράς μας στα ψηφίσματα των ΗΕ. Αυτά, μιλούν ξεκάθαρα για το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, που είναι ένα κράτος με μία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια. Ένα κράτος το οποίο θα είναι στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ και είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια και με αυτήν τη βάση που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει υποβάλει τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων».

Είπε ότι «αυτές οι θέσεις στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και διασφαλίζουν τα νόμιμα δικαιώματα ολόκληρου του κυπριακού λαού» και εξέφρασε τη διαφωνία της με τη θέση που διατυπώθηκε ότι η πλειοψηφία του κυπριακού λαού δεν συμφωνεί με τις θέσεις αυτές.

Το απόγευμα η κ. Μαρκουλλή είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους: Αντιπρόεδρο της ΝΔ, Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον Τομεάρχη Εξωτερικών Θεμάτων, Πάνο Παναγιωτόπουλο, τη ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τον αναπληρωτή Πρόεδρο του ΛΑΟΣ, τον πρέσβη ε.τ. Γιώργο Γεωργίου, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Δρίτσα και το μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, Ρένα Δούρου. Επέστρεψε στην Κύπρο αργά ψες βράδυ.
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/409533 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου