Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Η Ελβετία θα φορολογεί το «μαύρο χρήμα» Γερμανών καταθετών

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Η γερμανική και η ελβετική κυβέρνηση υπέγραψαν προκαταρτική συμφωνία για τη φοροδιαφυγή. Η συμφωνία προβλέπει ότι οι ελβετικές τράπεζες θα παρακρατούν φόρο στους φοροφυγάδες, τον οποίο θα αποδίδουν στη Γερμανία.



Μια διαμάχη ετών ανάμεσα στη Γερμανία και την Ελβετία φαίνεται να εξομαλύνεται. Πρόκειται για τους Γερμανούς φοροφυγάδες που εδώ και χρόνια καταθέτουν τα χρήματά τους στην Ελβετία. Η γερμανική και η ελβετική κυβέρνηση υπέγραψαν προκαταρτική συμφωνία, η οποία προβλέπει ότι από το 2013 η Ελβετία θα παρακρατεί ετησίως το 26,4% από τα κέρδη και τους τόκους Γερμανών καταθετών και θα τα αποδίδει ανώνυμα (=χωρίς να αναγράφονται τα στοιχεία των φορολογηθέντων) στο γερμανικό δημόσιο.
Επίσης η συμφωνία υποχρεώνει τους Γερμανούς φοροφυγάδες να πληρώσουν αναδρομικό φόρο, εάν έχουν καταθέσεις από 1 μέχρι και 10 χρόνια. Το ποσόν κυμαίνεται ανάμεσα στο 19% και 34% επί των κερδών ανάλογα με το χρόνο κατάθεσης και το είδος των κερδών.
Έτσι όποιος Γερμανός φοροφυγάς έχει εδώ και 10 χρόνια ‘μυστικούς λογαριασμούς’ στην Ελβετία θα πληρώσει τον υψηλότερο φόρο. Ο φόρος θα παρακρατείτε αμέσως από τις τράπεζες και ο καταθέτης θα παίρνει επισήμως ‘βεβαίωση’, την οποία μπορεί μάλιστα να επιδεικνύει σε πιθανούς ελέγχους της Γερμανικής υπηρεσίας οικονομικού εγκλήματος απαλλασσόμενος έτσι από τυχόν ποινικές διώξεις....

Τελικά διατηρείται το τραπεζικό απόρρητο αντί πινακίου φακής;
 Με τον διακανονισμό η Ελβετία διατηρεί το τραπεζικό απόρρητο, αλλά ως αντάλλαγμα οι τράπεζές της θα στέλνουν «εμβάσματα» στο Βερολίνο. Ήδη από τις αρχές του 2013 υπολογίζεται ότι οι ελβετικές τράπεζες θα εμβάσουν γύρω στο 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ σαν προκαταβολή για τον ‘αναδρομικό φόρο’ των Γερμανών πελατών της.
Ταυτόχρονα οι γερμανικές υπηρεσίες διατηρούν το δικαίωμα της πληροφόρησης, εάν ζητήσουν στοιχεία για ‘καινούργιους και συγκεκριμένους’ Γερμανούς φοροφυγάδες ή για νέες καταθέσεις μαύρου χρήματος.
Κυβέρνηση και τράπεζες χαιρέτησαν την συμφωνία, ενώ η γερμανική αντιπολίτευση πνέει μένεα.
«Κόλαφος στους έντιμους φορολογούμενους», χαρακτηρίζει την προκαταρκτική συμφωνία ο οικονομολόγος Σβεν Γκίγκολντ, ευρωβουλευτής των Πράσινων στους γερμανικούς Financial Times.
Ο Πράσινος ευρωβουλευτής κατήγγειλε ότι πρώτον, «μοναδικοί νικητές αναδεικνύονται οι τραπεζίτες και φοροφυγάδες, οι οποίοι την γλυτώνουν τώρα φθηνά», δεύτερον «η Γερμανία ακολουθεί δικό της δρόμο και δεν στηρίζει τις ΗΠΑ για την πραγματική εξάλειψη της φοροδιαφυγής», και τρίτον, παγιώνεται τελικά το τραπεζικό απόρρητο αντί πινακίου φακής.
Η μάχη θα δοθεί τώρα στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, τη βουλή των κρατιδίων, όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός ενδέχεται να μην καταφέρει να περάσει την προκαταρτική συμφωνία. Να σημειώσουμε ότι στη βουλή των κρατιδίων η κυβέρνηση Μέρκελ δεν διαθέτει πια πλειοψηφία, ενώ υπάρχουν αρκετοί Χριστιανοδημοκράτες πρωθυπουργοί που αντιτίθενται σε αυτή τη ρύθμιση.
DW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου