Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Oι τουρκικές απειλές για τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ Κύπρου και η δέουσα ελληνική αντίδραση

Από το ιστολόγιο http://www.strategyreport.gr/?p=13719#more-13719

Ως αναμενόμενες θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν οι απειλές του Ahmet Davutoglu ότι η Τουρκία θα απαντήσει με την απαιτούμενη αντίδραση σε κάθε βήμα που θα κάνει η Λευκωσία για την ανεύρεση υδρογονανθράκων καθώς πλησιάζει η 1η Οκτωβρίου (Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας) οπότε θα ξεκινήσει η πρώτη ερευνητική γεώτρηση, ώστε να επαληθευτούν οι επιστημονικές και σεισμολογικές αλλεπάλληλες ενδείξεις για την ύπαρξη τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου.



Διπλωματική πηγή από την Άγκυρα απέφυγε να προσδιορίσει το είδος της τουρκικής αντίδρασης συνεπώς δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου αντίστοιχου με εκείνο της 13ης Νοεμβρίου 2008, όταν μία πυραυλάκατος και μία κανονιοφόρος του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εισήλθαν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου και παρενόχλησαν το ερευνητικό σκάφος υπό παναμαϊκή σημαία που διενεργούσε έρευνες για λογαριασμό νορβηγικής εταιρείας ανοικτά της Πάφου. Επιπλέον, πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ αποκάλυψαν στη Hurriyet πως η Άγκυρα προειδοποίησε για τις θέσεις της όχι μόνο τον ΟΗΕ, αλλά και την αμερικανική εταιρεία Noble Energy, που έχει λάβει από την κυπριακή κυβέρνηση άδεια έρευνας υδρογονανθράκων για το «Οικόπεδο 12» στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Αποκάλυψη των κυπριακών UAV;
Kαθώς η Κυπριακή Δημοκρατία στερείται (αδικαιολογήτως βέβαια) στοιχειωδών πλωτών μέσων ναυτικής αποτροπής, θα πρέπει να εξετασθεί σοβαρά η παραμονή τουλάχιστον ενός σκάφους του Πολεμικού Ναυτικού την επίμαχη περίοδο σε κυπριακό λιμάνι, κατά προτίμηση από τις πλέον σύγχρονες ΤΠΚ κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ. Ο κατάπλους του πλοίου του ΠΝ στη Κύπρο θα μπορούσε να δικαιολογηθεί στο πλαίσιο αντικατάστασης του σκάφους που συμμετέχει στην ειρηνευτική αποστολή UNFIL ανοιχτά του Λιβάνου ή των εορταστικών εκδηλώσεων της 1ης Οκτωβρίου. Η Λευκωσία θα πρέπει επίσης να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ισραήλ που ως γνωστόν ξεκίνησε πρόσφατα τις πρώτες αποστολές Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) για τη προστασία των κοιτασμάτων του στην ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές (ενδεικτικά βλέπε έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου εδώ), η Εθνική Φρουρά εκτιμάται πως έχει συγκροτήσει ήδη από το 2002 Μοίρα UAV εξοπλισμένη με δύο συστήματα Searcher κατασκευής της ισραηλινής IAI.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου