Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πρόταση Αβέρωφ για 65ο δημοσίων

Από το ιστολόγιο http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=210877&-V=articles

Δύσκολα φαίνεται ότι θα αποφευχθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις από το συνδικαλιστικό κίνημα, αφού τα κόμματα θεωρείται πλέον βέβαιο πως θα επιχειρήσουν με προτάσεις τους αλλαγές σε κεκτημένα των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στο πλαίσιο εξορθολογισμού των δημοσίων οικονομικών.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις αναμένεται να συζητηθούν μαζί με το πακέτο μέτρων που αποφάσισε η Κυβέρνηση να καταθέσει για βελτίωση των δημοσίων οικονομικών και να βρεθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής στις 25 Αυγούστου, όπου αναμένεται να κριθεί τελεσίδικα και η τύχη τους. Για την ώρα, πάντως, τα προτεινόμενα από την Κυβέρνηση μέτρα, τα οποία έχουν τη σύμφωνη γνώμη των ηγεσιών των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την έντονη αντίδραση των κομμάτων τα οποία, πλην του ΑΚΕΛ, επιμένουν πως αυτό που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί είναι το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε στην «εθνική» σύσκεψη για την οικονομία στις 22 Ιουλίου. Πέραν τούτου, όμως, όπως αναφέρθηκε, κόμματα ετοιμάζουν προτάσεις και για περαιτέρω μέτρα σε περίπτωση που η Κυβέρνηση επιμένει στην κατάθεση στη Βουλή όσων πέρασαν προχθές από το Υπουργικό Συμβούλιο.



 Προτάσεις οι οποίες, όπως επίσης αναφέρθηκε, θεωρείται βέβαιο πως θα οδηγήσουν σε εργασιακή αναταραχή, αφού οι συντεχνίες που προσανατολίζονται σε παναπεργία στις 25 Αυγούστου, «προειδοποίησαν» πως θα αντιδράσουν ακόμα πιο δυναμικά σε περίπτωση που η Βουλή επιχειρήσει να αλλάξει όρους εργοδότησης και ωφελήματα των εργαζομένων χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

 

Βόμβα Αβέρωφ
Ενδεικτικό τού τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες μέχρι και τις 25 Αυγούστου είναι η πρόταση που επεξεργάζεται ήδη ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, για περαιτέρω συγκράτηση των κρατικών δαπανών και εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, η οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων σε αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στο Δημόσιο στο 65ο έτος της ηλικίας. Σύμφωνα με το προσχέδιο της πρότασης, η οποία αναμένεται να επισημοποιηθεί προσεχώς, «ανεξαρτήτως των διατάξεων του περί Συντάξεων Νόμου και του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου, η ηλικία υποχρεωτικής αφυπηρέτησης δημόσιων υπαλλήλων βάσει θεμελιωτικής υπηρεσίας, περιλαμβανομένων του γενικού ελεγκτή, του γενικού λογιστή και των βοηθών τους είναι η ηλικία των εξήντα πέντε ετών».
Η ίδια πρόταση που τιτλοφορείται «νόμος που προνοεί για τη ρύθμιση της συνταξιοδότησης των μελών της δημόσιας υπηρεσίας νόμος του 2011» αναφέρει ακόμα πως «οι συντάξιμες απολαβές δημόσιου υπαλλήλου που αφυπηρετεί με βάση τις διατάξεις του παρόντος νόμου υπολογίζονται με βάση το μέσο όρο του ετήσιου βασικού μισθού και του τιμαριθμικού επιδόματος που καταβαλλόταν στο δημόσιο υπάλληλο κατά τους τελευταίους πενήντα μήνες πριν την ημερομηνία αφυπηρέτησής του».
Βάσει του προσχεδίου της πρότασης του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ, «η ετήσια σύνταξη που καταβάλλεται σε δημόσιο υπάλληλο δυνάμει του παρόντος νόμου κατά την ημερομηνία της αφυπηρέτησής του δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα δεύτερο των ετήσιων συντάξιμων απολαβών τους». Επιπρόσθετα, σημειώνεται στην πρόταση πως «το εφάπαξ ποσό που λαμβάνει δημόσιος υπάλληλος που αφυπηρετεί είναι ίσο με την ετήσια σύνταξή του, όπως αυτή υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου πολλαπλασιαζόμενη επί 14 και διαρουμένου του ποσού που προκύπτει διά 3». Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν εξάλλου πως ο κ. Νεοφύτου αναμένεται να καταθέσει κι άλλες προτάσεις για ρύθμιση του πιο πάνω θέματος, ώστε να διαφυλαχθεί πως με την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο Δημόσιο, οι υπάλληλοι δεν θα λαμβάνουν την αναλογική σύνταξη από το ΤΚΑ από το 63ο έτος, ενώ δεν αποκλείει και κατάθεση πρότασης για ένταξη και των υφιστάμενων υπαλλήλων στο ΤΚΑ και όχι μόνο των νεοεισερχομένων που προτείνει η Κυβέρνηση, χωρίς όμως να χάνουν τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα και εφάπαξ που σήμερα δικαιούνται.
Εντός των ημερών αναμένεται εξάλλου και η κατάθεση προτάσεων από άλλα κόμματα, τα οποία και χθες επέμεναν στην ανάγκη προώθησης του πακέτου που συμφώνησαν με την Κυβέρνηση για εξορθολογισμό των δημοσίων οικονομικών.


Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
ΑΔΑΜΟΣ ΑΔΑΜΟΥ
12/08/2011 - 09:15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου