Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΚΡΟΑΣΕΙΣ Θα καταθέσει και ο Πρόεδρος

Από το ιστολόγιο http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=210903&-V=articles

Δεν αποκλείεται ακόμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κληθεί να καταθέσει στην ερευνητική επιτροπή σχετικά με την έκρηξη στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Πόλυς Πολυβίου. Επιβεβαίωσε επίσης ότι υπάρχουν πράγματι έγγραφα που διαφέρουν μεταξύ τους. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κύριος Πολυβίου τόνισε ότι πρόκειται για πρακτικά τριών με τεσσάρων συνεδριάσεων που είχαν πραγματοποιηθεί πριν την 11η Ιουλίου, αλλά δεν είναι προς το παρόν σε θέση να πει αν έχουν παραποιηθεί σκοπίμως ή αν απλώς τα γραφόμενα δεν συνάδουν μεταξύ τους.

Είπε επίσης ότι οι ακροάσεις οι οποίες θα είναι ανοιχτές, θα αρχίσουν στις 29 Αυγούστου και θα κληθούν 94 άτομα. Όπως εξήγησε, ερωτήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν μόνο οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων και αυτό θα γίνεται μόνο μέσω του ιδίου. Διευκρίνισε επίσης ότι κάποιες από τις ακροάσεις θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών για θέμα εθνικής ασφάλειας.

Περισσότερες από 14.300 σελίδες εγγράφων έχουν παραληφθεί και μελετώνται από την Ερευνητική Επιτροπή.



 
Όπως δήλωσε ο Πόλυς Πολυβίου, σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της διορίας που δόθηκε για την κατάθεση στην Επιτροπή των σχετικών εγγράφων και συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η εξέταση και αντιπαραβολή των, έτσι ώστε ο ίδιος και οι συνεργάτες του να είναι σε θέση, κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 22 και 26 Αυγούστου, να καταρτίσουν κατάλογο των προσώπων που θα κληθούν ως μάρτυρες να απαντήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις της Επιτροπής, σε δημόσιες ακροάσεις που θα αρχίσουν στις 29 Αυγούστου 2011, με στόχο την έκδοση ενός αξιόπιστου πορίσματος στις 30 Σεπτεμβρίου 2011.

Ο κ. Πολυβίου δήλωσε ότι και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μπορεί να κληθεί να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις της Επιτροπής, στην οποία σκοπεύει να καλέσει επίσης, μεταξύ άλλων, να προσέλθουν και ένας ή δύο Πρέσβεις που υπηρετούν στο εξωτερικό, ακόμα δε ενδεχομένως να κληθούν και εξειδικευμένοι εμπειρογνώμονες γραφολόγοι ή άλλοι από το εξωτερικό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Πολυβίου, διευκρινίζοντας ότι η Επιτροπή του δεν είναι ανακριτική, ούτε πρόκειται να αποδώσει ποινικές ευθύνες και ούτε έχει τέτοιαν αρμοδιότητα, δήλωσε ότι είναι υπ' όψη του τα όσα αφορούν την παραποίηση εγγράφων και συγκεκριμένα των πρακτικών σύσκεψης στο Υπουργείο Εξωτερικών, έχει δε -μαζί με τους συνεργάτες του- διαπιστώσει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ετέθησαν υπ' όψη του πρακτικά που διαφέρουν μεταξύ των, αρνήθηκε ωστόσο να αναφέρει ποιών ακριβώς συσκέψεων είναι αυτά τα πρακτικά.

Στις ανοικτές ακροάσεις, όπως είπε ο κ. Πολυβίου, θα παρευρίσκονται και συγγενείς των θυμάτων με τους δικηγόρους των και, εάν το επιθυμούν, θα μπορούν να εισηγούνται την υποβολή συγκεκριμένων ερωτήσεων, όμως δεν θα γίνεται αντεξέταση των μαρτύρων, διότι δεν πρόκειται για δικαστική διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου