Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Αντιπαράθεση στην Ιταλία για τα σκληρά μέτρα λιτότητας

Από το ιστολόγιο http://tvxs.gr/

Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση στην Ιταλία για τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, ενώπιον των αρμόδιων επιτροπών του κοινοβουλίου. Τα νέα μέτρα στα οποία αναφέρθηκε ο Τρεμόντι συμπεριλαμβάνουν την θέσμιση μέτρων για την περαιτέρω διευκόλυνση των απολύσεων, πιθανές περικοπές μισθών και συντάξεων, επιβολή φόρου σε όσους έχουν μεγάλα εισοδήματα κ.ά.


Ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι, σε συνέχεια των πρώτων του αντιδράσεων, τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει κατανοήσει ποια είναι η κατάσταση και ο Τρεμόντι με τα μέτρα που απαρίθμησε χθες, μπορεί να συλλέξει το πολύ 3 δισεκατομμύρια ευρώ και όχι 20 που χρειάζονται άμεσα».
Ο ηγέτης της Ένωσης Κέντρου (Udc), Πιερφερντινάντο Καζίνι, εγκαταλείποντας κάθε διπλωματική περιστροφή, τόνισε ότι «ο Τρεμόντι έχει αποβλακωθεί, χρειάζεται εισαγωγή στο νοσοκομείο και θεραπεία».
Ο γραμματέας του κεντροαριστερού κόμματος Ιταλία των Αξιών, Αντόνιο Ντι Πιέτρο, υπογραμμίζει ότι «δεν βλέπει να υπάρχει ψητό αλλά μόνο καπνός, όπως όταν κανείς ψήνει τα αρροστιτσίνι», (τα ιταλικά σουβλάκια). «Αφού η κυβέρνηση λέει ότι η χώρα είναι υπό κηδεμονία, πρέπει να παρουσιάσει το σχετικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», προσθέτει ο Ντι Πιέτρο.
Παρατηρητές δίνουν έμφαση στην χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι με τον επόμενο πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, με τον οποίο ανέλυσε την όλη δομή των οικονομικών μέτρων, ακούγοντας με ιδιαίτερη προσοχή στις συμβουλές του.
Πρόκειται ενδεχομένως για ένα έμμεσο τρόπο για να αποδυναμωθεί και ο ρόλος του αποκαλούμενου «υπερυπουργού» Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι.
Το σύνολο, πάντως, του ιταλικού τύπου, υπογραμμίζει ότι ο Μπερλουσκόνι θα κάνει ότι μπορεί για να περιορίσει το άμεσο βάρος και τις συνέπειες που θα προκύψουν από την εφαρμογή των νέων μέτρων, για να μην ολοκληρωθεί η πολιτική του σταδιοδρομία μια περίοδο σκληρών φορολογικών παρεμβάσεων και περικοπών στον τομέα της εργασίας.
Το μεσημέρι της Πέμπτης ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι συναντάται με τους κοινωνικούς εταίρους της χώρας για να τους παρουσιάσει τα κύρια σημεία των νέων οικονομικών μέτρων.
Η οριστική έγκρισή τους προβλέπεται για τις επτά το απόγευμα, όταν θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, ώστε να δοθεί το αναγκαίο «πράσινο φως» στις νέες περικοπές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου