Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

FT: Προς επαναγορά ελληνικών ομολόγων fast track

Από το ιστολόγιο http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=98895

Την επαναγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ σχεδιάζουν ανώτεροι αξιωματούχοι των Βρυξελλών και μάλιστα με διαδικασίες… fast track, όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Σε έγγραφα που διέρρευσαν στην εφημερίδα φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο η ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης να μην επιτευχθεί εγκαίρως, αφού η διαδικασία απαιτεί έγκριση από τα κοινοβούλια των χωρών μελών.


Έτσι, σχεδιάζουν την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων με τα 24 δισ. ευρώ των δανείων που δεν έχουν ακόμα εκταμιευτεί από το πρώτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, αντί με χρήματα του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης.

Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να γίνει η επαναγορά των 20 δισ. ευρώ στα μέσα του Σεπτεμβρίου, όμως, η ενίσχυση του EFSF δεν αναμένεται να έχει εγκριθεί παρά τον Οκτώβριο.

Υπάρχει όμως ένα εμπόδιο, καθώς είναι αμφίβολο το εάν το ΔΝΤ θα δεχτεί να συγχρηματοδοτήσει την επαναγορά των ομολόγων, στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο πακέτο διάσωσης των 110 δισ. ευρώ είχε συμφωνηθεί το Μάιο του 2010 και περιελάμβανε δάνεια 80 δισ. ευρώ από τις χώρες της Ευρωζώνης και 30 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. Περίπου 47 δισ. ευρώ από τα δάνεια της Ευρωζώνης έχουν εκταμιευτεί, όπως και 28 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Η άρνηση της Σλοβακίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μείωσε τις δυνατότητες δανεισμού του κατά 3 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να απομένουν περίπου 24 δισ. ευρώ δανείων τα οποία οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν υποσχεθεί, αλλά δεν έχουν ακόμα εκταμιεύσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου