Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Ώθηση από την απαγόρευση του short selling Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Από το ιστολόγιο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2035431

Ανοδικά κινήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι ευρωπαϊκές αγορές μετά την απαγόρευση του short selling σε μια σειρά από μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου σε Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο και Ιταλία.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές, ωστόσο, κατέγραψαν την τρίτη διαδοχική εβδομάδα απωλειών, υπό το βάρος των ανησυχιών για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωσε άνοδο 3,4% και έκλεισε στις 966,83 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση υποχώρησε κατά 0,8%.
Στους κερδισμένους της σημερινής συνεδρίασης συγκαταλέγεται ο τραπεζικός κλάδος με το σχετικό δείκτη STOXX Europe 600 να ενισχύεται 4%, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας είχε απώλειες 2,8%.
Ανά την Ευρώπη, στο Λονδίνο ο FTSE 100 [.FTSE] Σχετικά άρθρα παρουσίασε άνοδο 3,04%, στο Παρίσι ο CAC 40 [.FCHI] Σχετικά άρθρα ενισχύθηκε κατά 4,02% και στη Φραγκφούρτη ο DAX κατέγραψε κέρδη 3,45%.



Απαγόρευση short selling
Όπως έγινε γνωστό, η Γαλλία θα απαγορεύσει τις ανοικτές πωλήσεις σε 11 τραπεζικές μετοχές για 15 ημέρες, η Ισπανία θα προστατέψει 16 μετοχές για 15 ημέρες, ενώ το Βέλγιο θα εφαρμόσει το μέτρο σε τέσσερις τραπεζικές μετοχές για αδιευκρίνιστη περίοδο. Οι λεπτομέρειες για την αντίστοιχη απαγόρευση στην Ιταλία δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες.

Μεταξύ των τραπεζών που συμπεριλαμβάνονται στις λίστες με τις μετοχές στις οποίες απαγορεύτηκαν οι ανοικτές πωλήσεις είναι οι BNP Paribas Societe Generale και Santander.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών διεμήνυσε ότι θα εμποδίσει όσους διαδίδουν ψευδείς ή παραπλανητικές ειδήσεις στην αγορά και παραπέμποντας σε οδηγία της ΕΕ που απαγορεύει τη διάδοση πληροφοριών σχετικά με χρηματοπιστωτικά μέσα, ανακοίνωσε πως οι ευρωπαϊκές αρχές θα τηρήσουν αυστηρή στάση έναντι σε τέτοιου είδους πρακτικές.

Ειδικά στο χρηματιστήριο του Μιλάνου τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται σημαντικές διακυμάνσεις με αποτέλεσμα την αναστολή διαπραγμάτευσης τραπεζικών, κυρίως, μετοχών.

Εν τω μεταξύ, υπέρ της πλήρους απαγόρευσης του short selling σε ολόκληρη την Ευρώπη τάχθηκε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, όμως οι αρχές στη Βρετανία έκαναν γνωστό πριν από λίγο ότι δεν έχουν την πρόθεση να εφαρμόσουν ένα τέτοιο μέτρο.


Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι τάσσεται υπέρ της πανευρωπαϊκής απαγόρευσης της πρακτικής αυτής και χαιρέτισε τις σχετικές αποφάσεις από μέρους της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου.


«Δεσμευόμαστε σε μια πλήρη απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων στην Ευρώπη», υπογράμμισε το υπουργείο Οικονομικών, κάνοντας λόγο για «το μόνο μέτρο που μπορεί να εμποδίσει με αποφασιστικό τρόπο την καταστρεπτική κερδοσκοπία».

Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο επέβαλαν σήμερα απαγόρευση της πρακτικής των ανοικτών πωλήσεων στα χρηματιστήριά τους, καθώς και σε όλες τις χρηματαγορές.

Ωστόσο, οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν την πρόθεση να απαγορεύσουν την πρακτική αυτή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος της βρετανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς (FSA) δήλωσε πως «δεν προβλέπουμε σήμερα την επιβολή απαγόρευσης των ανοικτών πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Γαλλία: Ερευνα για τις φήμες σχετικά με τη Societe Generale
Ερευνα σχετικά με τη φημολογία που διαρρέεται από τις αρχές της εβδομάδας και η οποία έπληξε τη μετοχή της τράπεζας Societe Generale πρόκειται να διεξάγει άμεσα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του παρισινού χρηματιστηρίου.
Τα παραπάνω προανήγγειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Ζαν-Πιερ Ζουγιέ, ο οποίος παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στο ραδιοσταθμό RTL. Εν μέσω των φημών η μετοχή απώλεσε και σήμερα σημαντικό ποσοστό της χρηματιστηριακής αξίας της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου