Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Συρία: Στο αίμα βάφτηκε και η σημερινή Παρασκευή της προσευχής

Από το ιστολόγιο http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=85971&catID=14
Οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας πυροβόλησαν και σκότωσαν σήμερα τουλάχιστον 19 διαδηλωτές, σε επιθέσεις που εξαπέλυσαν εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τις Επιτροπές Τοπικού Συντονισμού.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Χομς και άλλος ένας στη Χάμα όπου οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, σύμφωνα με τους ακτιβιστές. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επιβεβαίωσε  πέντε νεκρούς στα προάστια Σάκμπα και Ντούμα της Δαμασκού. Θύματα αναφέρθηκαν επίσης στην περιοχή Ντέιρ αλ-Ζορ και στις πόλεις Χαλέπι και Ιντλίμπ, στα βόρεια της χώρας.

«Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στην πόλη Χομς, στην κεντρική Συρία, ενώ ακόμη τρεις τραυματίστηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν μία αντικυβερνητική διαδήλωση», σύμφωνα με ακτιβιστή.



Στην επαρχία Χομς, στην πόλη Κσέιρ, οπαδοί του καθεστώτος άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείου με επιβάτες που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις στις πόλεις τους και κατευθύνονταν προς τον Λίβανο, όπως δήλωσε ένας ακτιβιστής.

Την ίδια ώρα, πραγματικά πυρά χρησιμοποίησαν δυνάμεις ασφαλείας και εναντίον διαδηλωτών που έβγαιναν μετά το τέλος της προσευχής της Παρασκευή από το κεντρικό τέμενος της πόλης Ντέιρ αλ Ζορ, την οποία έχουν περικυκλώσει άρματα μάχης. "Πιστοί προσπαθούν να βρουν καταφύγιο σε μικρούς δρόμους", δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Το γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες πολέμου από την Συρία, μέσω ερασιτεχνικών βίντεο που αναρτώνται στο διαδίκτυο. Πτώματα διαδηλωτών κείτονται στους δρόμους της Χομς, άρματα μάχης βάλλουν στην έρημη πόλη της Χάμα, ένοπλοι οπαδοί του καθεστώτος πυροβολούν συμπολίτες τους στην Δαμασκό και οι κηδείες διαδηλωτών σε όλη την Συρία, μετατρέπονται σε αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις.




Από τη μεριά της η συριακή κρατική τηλεόραση μεταδίδει "ότι σε όλη την διάρκεια της λαικής εξέγερσης «500 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί από συμμορίες τρομοκρατών».

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκτιμά ότι τουλάχιστον 1.750 πολίτες και 406 άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων στα μέσα Μαρτίου. Είναι όμως δύσκολο να επαληθευτούν οι πληροφορίες αυτές, καθώς οι αρχές έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση στη χώρα τόσο στα περισσότερα ξένα ΜΜΕ όσο και στις διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου